Jegyzet

2024.01.17. 10:02

Munkahelyi egészség

Barkóczy László

A megyei könyvtár dolgozói gondoltak egy nagyot, edzőt fogadtak, és vezetett tréning keretében kezdték el renoválni testük könyvespolcait. Így hoztak össze két olyan, mindeddig felénk párosíthatatlannak gondolt fogalmat, mint a munkahely és az egészségfejlesztés. 
A hagyományos – és ha szerencsénk van, idejétmúlt – felfogás szerint a munkahely az a helyszín, ahol megállás nélkül munkát végzünk, melyért aztán jó esetben tisztes bért kapunk. Az ilyen fajta gondolkodásba aztán nem is fér el semmi más, csak a megfeszített munka. Szerencsére már kevés olyan munkahely van, ahol ne lehetne pár percet lazítani, kiugrani a mókuskerékből, hogy aztán megújult erővel kezdjünk el újra tekerni. 
Ha ezeket az „üresjáratokat” is hasznosan szeretné a munkáltató kiadni, akkor már nem is olyan földtől elrugaszkodott, hogy sportolási lehetőséget biztosít. Pár éve még értetlenül néztük az amerikai techcégeket, akik a dolgozóiknak konditermet, csocsóasztalt, vagy éppen teniszpályát biztosított. Amellett, hogy közben a büfét vagy a munkahelyi konyhát telerakta egészséges ételekkel, melyekből az alkalmazottak korlátlanul fogyaszthattak. 
Na itt még persze nem tartunk, de jó látni, hogy az egyre népszerűbb egészségtudatosság lassan azért éket ver a foglalkoztatás évszázados monolitjaiba. Mert így lassan lecserélődhet az igencsak utált vadkapitalista nézet, hogy a munkaerő csak kellék, amit fáradása, betegsége esetén csak le kell cserélni, mondjuk kettő olcsóbbra. Helyette talán majd megerősödik az a felfogás, hogy a dolgozó érték, akinek képzésébe időt, energiát tettünk. Ezért megbecsüljük és óvjuk. A könyvtár így lett a napokban egy kicsit jobb munkahely. Remélem, többen követik majd a példáját, mint ahányan furcsállják. 
 

Már nem földtől elrugaszkodott, hogy sportolási lehetőséget biztosít a cég

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában