Megemlékezés

2024.01.14. 13:43

Szentmisével és gyertyagyújtással emlékeztek a doni áttörés 81. évfordulóján Marcaliban

A doni áttörés 81. évfordulója alkalmából a Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplomban ünnepi szentmisével, majd a második világháborús emlékműnél pedig mécsesek gyújtásával emlékeztek meg a somogyi és a marcali elesett hősökről és áldozatokról a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja közös szervezésében.

Kiss Kálmán

Fotó: Kiss Kálmán

Az istentiszteletet Tomanek Ferenc Áron marcali plébános celebrálta. Közreműködött Balogh Bálint kántor. A szentmise után a jelenlévőknek, a plébánia előtti második világháborús emlékműnél Nagy Csaba hadikrónikás, a település háborús kutatója tartott ünnepi beszédet. Felszólalásában kihangsúlyozta, hogy a doni tragédia tulajdonképpen már akkor elkezdődött, amikor 1942-ben a frontra küldték a 2. magyar hadsereget. Hozzátette, hogy szinte nincs olyan család az országban, akinek valamelyik hozzátartozója ne lenne érintett a katasztrófában. Ezután az egykori, a harcokat túlélt marcali katonák beszámolóiból és az ott átélt tapasztalataikból adott rövid ízelítőt, azokról, akiknek a visszaemlékezéseit a felszólaló több évtizedes kutatásai során összegyűjtött. Végül a megjelentek fejet hajtottak a hősök és áldozatok emléke előtt, valamint mécseseket gyújtottak tiszteletük jeléül. A megemlékezést Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke; Miszi Zsuzsanna, és Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselők; továbbá a Honvéd Nyugállományúak Klubja, a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület (MASZÉP), valamint az egyházközség, a szervező civil szervezetek vezetői és tagjai is megtisztelték jelenlétükkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában