Szenvedéllyel süt

2024.02.20. 09:00

A muffintól a robot madárig: olimpiai bronzérmes Koczka Judit

Tizenegy évvel ezelőtt egy esküvői kiállításra muffinokat sütött Koczka Judit. Menyasszonyi ruhákat ugyan nem adott el, de a vendégváró sütemények hamar elfogytak, sőt megrendeléseket is vett fel. A közelmúltban a Kulináris Olimpiáról bronzéremmel tért haza, különleges jövőbe mutató alkotása elnyerte a zsűri tetszését.

Góz Lilla

Fotó: MW

Tizenegy évvel ezelőtt egy esküvői kiállításon Koczka Judit és barátnője a menyasszonyi ruhák mellett muffinokkal próbálta a standjukhoz csalogatni az érdeklődőket.
– Akkora sikere volt, hogy ruhát egy darabot sem adtunk el, de hat megrendelésünk volt több száz muffin elkészítésére, pedig csak reprezentatív céllal készítettük a sütiket – mesélte a kaposvári Koczka Judit. Hozzátette: nagyon gyorsan elkezdte beszerezni a hivatalos papírokat, kialakított egy műhelyt, hogy teljesíteni tudja a megrendeléseket. – Ott pecsételődött meg a szenvedély, előtte még a gyümölcstortához is a multiban vettem a süteménylapokat, nem sütöttem és nem is érdekelt, nagyon távol állt tőlem – jegyezte meg. – Ha valaki 11 évvel ezelőtt azt mondta volt, hogy olimpiai bronzérmet szerzek a cukrász szakmában, biztos orvoshoz küldtem volna – mondta mosolyogva.

Koczka Judit
Fotó: MW

A koronavírus járvány előtt döntött úgy, hogy új szenvedélyének él és képzi magát, hogy a világversenyeken is megállja a helyét. – A cukrász szakmát azért szereztem meg, hogy nagyobb versenyeken indulhassak, először egy világbajnoki előselejtezőn voltam a fővárosban, persze nem értem el semmilyen eredményt, de nagyon jó volt tanulásra, ott tudtam meg mennyire fontosak a szakmai alapok, a technikák elsajátítása – mondta el Koczka Judit, aki nem adta fel. 
Essenben artisztika kategóriában nemzetközi versenyen bronzérmet szerzett. A hazánkban rendezett esküvői torta kategóriában ezüstérmet kapott munkájáért, Birminghamben a legnagyobb európai versenyen arany érmet szerzett.

 

A magyar főkonzul is gratulált neki

– A bakancslistámon az olimpia is szerepelt és több hónapos felkészülést követően sikerült bronzérmet szereznem artisztika kategóriában – mesélte büszkén a kaposvári cukrász. Megjegyezte: a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség rengeteget segített neki, sok szakmai segítséget kapott és az egyedülálló magyar standon finomságokkal, pihenési lehetőséggel várták a magyar versenyzőket. Itt találkozott a magyar főkonzullal, aki gratulált neki a szép eredményhez. – Az artisztikában olyan alkotások szerepelnek, amelyek egy tortán elhelyezhetőek, ehető díszek, de nem feltétlenül bontják szét a való életben sem – tette hozzá a kaposvári cukrász, aki egy jövőbe mutató AI humanoidot alkotott meg kezében egy robot madárral.

A bronzérmes alkotás Fotó: MW

 – Minden nap hallgatok rádiót, miközben jár a kezem és a mesterséges intelligencia elkerülhetetlen téma volt, egy olyan női arcú lényt készítettem az olimpiára, amelynek mancsszerű ujjai tartanak egy robot madarat, a fején a növényvilág jelenik meg, mutatva, hogy mindenhol ott van már a modern technika – mesélte Koczka Judit, aki két év múlva a luxemburgi világbajnokságon, majd négy év múlva újra az olimpián szeretne indulni. – Addig is szponzort keresek, mert eddig minden versenyre önerőből jutottam ki, ami nagyon sok költség és bízom benne, hogy a jövőben aranyérmet hozhatok Kaposvárnak – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában