Jegyzet

2024.02.11. 06:37

A munka frontján

Lőrincz Sándor

Felemás helyzet tapasztalható a közmunka „frontján”. Az önkormányzatok örülnek, ha kellő számú helybelit foglalkoztathatnak, hiszen a közmunkások révén rendezettek lehetnek-maradhatnak a közterületek, eltűnik az árokparti dzsuvás, frissen nyírt fű a temetőben, vonzó(bb) a településkép. Ám annak is örülnek, ha a közmunkást „beszippantja” a munkaerőpiac, amely az átmenetiség mellett tartós foglalkoztatást ígér. Igenám, de a kevesebb közmunkás teljesítménye nyomban érzékelhető lesz a településeken, ahol folyamatos feladat várna rájuk. Merthogy tennivaló mindig akad, s ha jól szervezett a munka, akkor annak van látszata. Ha csak nem az az általános, hogy a közmunkások közül egy dolgozik, három meg a lapátra támaszkodva nézi. 
Merthogy erre is akadt példa a vármegyében, holott a közmunkásnak örülnie kellene, hogy – ha átmenetileg is – jut kenyér az asztalra. Ezért kellene megbecsülnie a lehetőséget – mielőbb talpra állva a munkanélküliség kilátástalanságából. Akiben van erre szándék, és odahaza is látta a munkáskezeket, nem pedig a sültgalambot várta a család, az vélhetően élni is fog a kínálkozó alkalommal. 
Sajnos sokan önszántukból deklasszálódnak. Érdemes erről megkérdezni a somogyi polgármestereket, családgondozókat, szociális munkásokat. Régebben számos családnál megesett, hogy az ingyen kapott naposcsibe, naposkacsa, vagy éppen a vetőkrumpli haza se került az osztási helyről; a családfő fillérekért túladott rajtuk, csakhogy rendezni tudja számláját a kocsmában vagy újabb köröket rendeljen. 
Szerencsére a szociális ellátórendszer, a (mély)szegénységben élőket támogató alapítványok, az egyházi karitászszervezetek is „képben vannak” e téren, és folyamatos a segítségnyújtás, tudva azt: a sok becsülettel dolgozó mellett akadnak olyanok is, akiknek semmi nem jó, és Isten összes pénze sem lenne elég nekik. 
 

Sajnos sokan önszántukból deklasszálódnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában