Erős kötelék

2024.02.06. 18:52

Az összetartó baráti kör a 90 éves Hodics Károlyt köszöntötte a Táncsicsban

A 90 éves Hodics Károlyt, a Somssich-Táncsics Baráti Kör Egyesület legidősebb tagját köszöntötték a kedd esti találkozón.

Harsányi Miklós

Kéki Zoltán elnökön kívül Dér Tamás kaposvári alpolgármester valamint Vámosi László, a Táncsics gimnázium igazgatója is megajándékozta a városszerte ismert szakembert. A találkozón Csordás Endre Gamástól az egyetemi katedráig címmel tartott előadást.

– Szevasz Karcsi, nagyon jól tartod magad! – köszöntötték többen a kerek évfordulóst. Egymás után érkeztek az 1992-ben alapított egyesület tagjai, Varga József, a Somogyi  Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Jaczó Győző, a közlekedéstudományi egyesület vezetője is tiszteletét tette a találkozón, többen megjegyezték, véletlenül sem hagynának ki egyetlen összejövetelt sem.  

– Megható a barátság, ahogy fogadtak, álmomban sem gondoltam volna erre – mondta Hodics Károly, aki 1934-ben született Kaposváron, az Anna utcai általános iskola elvégzése után 1952-ben érettségizett, s az akkor kötelező két év katonáskodást követően az ipari iskolába jelentkezett és órás szakmát szerzett. A pályaválasztás előzménye a Temesvári utcához kapcsolódik: annak idején ott laktak, s a közelben egy órásmester élt, akitől elleste a szakma fortélyait. Bár Hodics Károly érettségi után megpróbált tovább tanulni, de a jelentkezését elutasították, így némi irodai munka közbeiktatása után megszerezte az órás szakmát.

– Az egykori Finommechanikai Vállalat Fő utcai órásrészlegében 17 évig dolgoztam, 1976-ban váltottam ki a magánengedélyt és megnyitottam a saját boltomat – emlékezett vissza Hodics Károly, akinek két gyermeke és öt unokája van. – Sokat dolgoztam, a mai napig szeretem szakmámat. Bár  évekkel ezelőtt nyugdíjba mentem és a fiam átvette az üzletet, de amikor csak lehet, segítek a kiszolgálásban. Kedden is ott voltam és amíg megtudom emelni a csipeszt, addig dolgozni szeretnék. 

Kéki Zoltán, a Somssich-Táncsics Baráti Kör Egyesület elnöke külön köszöntötte az ünnepeltet, s azt mondta: fontosnak tartják a hagyományőrzést, a nevelő-oktató munka támogatását és a rendszeres közösségi találkozók megszervezését. Csapatuk szobrot állított ki, könyvet adott ki, akárcsak az elmúlt években, úgy idén áprilisban is megtartják a Somssich-Táncsics-napot. 

– Talán ez a legszebb visszaigazolása annak az összetartozásnak, amely a közösségünkre jellemző – hangsúlyozta. – Az öreg diákokon kívül a gimnáziumban tanuló fiatalok is részt vesznek a rendezvényen, melyre korábban akadémikusokat, nemzetközi hírű kutatókat, neves szín-és gitárművészt is meghívtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában