Dorottya üzenete

Sonline.hu

A nemzedékeken át létrehozott közösségi hagyomány ugyanis összeköt a múlttal, segít eligazodni a jelenben, s utat mutat a jövő felé. A hagyomány tehát nem a múltról, hanem a jövőről szól! Kiváltképpen most kell ezt eszünkbe vésni, hiszen a digitális forradalom áldása és átka, az emberre robbanó, egymásnak ellenmondó információk, s köztük a kifejezett hazugságok korában igen nagy szükség van a felhalmozódott élettapasztalatra. Az ugyanis a legegyszerűbb, és éppen ezért a legfontosabb mindennapi kérdésekre ad, adhat gyakorlati választ. 
Amikor szombaton a hagyományőrzők, gólyalábasok, maskarások, bábosok, utcazenészek a kaposi belváros több pontján somogyi farsangi népszokásokat elevenítettek fel, majd látványos, vidám utcaszínházi produkciókat előadva a város főterére mentek, ahova az esemény díszvendége, Csokonai Vitéz Mihály és Dorottya is megérkezett, akkor lényegében erről volt szó. 

Kaposvárnak Dorottya olyan, mint Mohács számára a busójárás.

Kaposvár számára – sok-sok mással együtt – Dorottya olyan lehetőség, mint Mohácsnak a busójárás. Kaposváron 2020-ig mintegy három évtizeden át rendeztek farsangi mulatságot, az akkori Dorottya-napok felidézték Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon című vígeposzát. Tagadhatatlan, hogy ha valamit sokszor csinálnak, az néhány részletében elfáradhat. A mindenkori jelen emberének éppen az a felelőssége, hogy ilyenkor közbeavatkozzon. Ezért örülök én különösen a megújult rendezvénynek. Mert ne feledjük: az előbb említett mű alapjául egy 1798-ban Kaposváron megrendezett bál szolgált, amelyen a költő is részt vett, és az ott szerzett élményei ihlették a mű megírására. A mű időtálló, aktuális és jó lehetőséget teremt az utókornak, hogy sajátosan értelmezve „újrafogalmazza”, akár új formában, új életre keltve a korabeli gondolatokat, azaz hozzátegye a magáét. 
Tény: csak az igazán erősek privilégiuma, hogy szembenézzenek a gyengeségeikkel! Kaposvár erős város!