Egy gyűrű mind felett

2024.02.15. 07:00

Hobbiból épült a kaposdadai hobbitház - FOTÓ

A természet adottságait kihasználva épített kaposdadai birtokán egy lenyűgöző dombházat Őze Rajmund. A hobbitház, amelyből az országban csak néhány létezik – akár a Gyűrűk Ura helyszíne is lehetne – a tulajdonosa ízlését és kétkezi munkáját dicséri.

Andricz Gabriella

Gomba alakú, fényforrásokkal szegélyezett kavicsos út vezet a mesebeli házikóhoz. A mindössze 30 négyzetméternyi, íves homlokzatú kaposdadai épület mind a külső, mind a belső kivitelezési megoldásaiban is a mesebeli hobbitok környezetét idézi a domboldalba vájt megjelenésével, kör alakú, a szomszédos tóra nyíló ablakaival. A telek másik felén a háztól néhány méterre a gazda birkái, kecskéi legelnek, de akár a ház tetején is kóricálhatnának. Az épület külső vakolatát fakuglik teszik rusztikussá, a terméskő lábtörlő, a kézzel ácsolt gyönyörűen megmunkált bejárati ajtó szinte csalogató. A belső tér rendkívüli melegséget, békét, nyugalmat áraszt, köszönhetően az íves megoldásoknak, és a fa természetességének. 

 

Különleges hobbit házikót tervezett


– Négy éve kezdtük az építkezést, hétvégenként, szabad­időnkben végeztük a munkát. Eredetileg egy lombházat szerettünk volna építeni, de a környéken nem találtunk erre alkalmas fát, így a domb adottságait vettük figyelembe – mondta el a mester, aki erdész végzettségéből adódóan tenyereként ismeri a fafajtákat. – Nagyapám ács volt, nekem is szívem csücske a fa. Olyan épületet szerettünk volna, amely a környéken nincs, és egy különleges élményt ad annak, aki errefelé jár – folytatta Őze Rajmund, akinek az célja, hogy a házikó vendégházként működjön később. 


– A bárdudvarnoki Goszthony-kúria udvarán kivágott hatalmas mamutfenyőt vásároltam meg, abból készült el az ajtó, a padlóburkolat vörösesbarna berakása és a külső burkolat. Akácoszlopokon áll a trapéz alaprajzú ház, amelynek három oldala föld. A belső bútorzat, az ajtók, a bútorok is fából készültek. Úgy, ahogy a természet alakította, ívesen, göcsörtösen, ahogy J. R. R. Tolkien megálmodta hobbitok világában – avatott be. 

 


Tujafára épített lépcső vezet a galériára, gesztenyefa szolgál asztallapként, himalájai sótégla adja a hangulatvilágítást, és a fürdőszoba kaviccsal kirakott zuhanyzója is kreatív fantáziáról árulkodik. A ház teljesen szigetelt, a falakba hungarocellt építettek. A fűtést egy elektromos fűtőpanel szolgáltatja, így egész éveben lakható az épület. A közeli gránittelepről származnak a konyhapult és a burkolat elemei, az ajtófélfák felett Beiczer Judit iparművész által gránitra festett mesebeli figurái mosolyognak. 
– A tapasztalat, a józan ész, a fantázia és a barátok, valamint a család segítségének köszönhetően épült a ház, ami a bakancslistámon szerepelt. Három gyermekem van, a legidősebbel készült a halastói ház, a középső fiam segített legtöbbet a hobbitházban, a kisebbiknek is készül majd valami – tette hozzá Őze Rajmund

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában