Iskolaőr

2024.02.03. 11:27

Rövidre zárta a garázdaságot az iskolaőr

Országosan 111 alkalommal, Somogyban azonban mindösszesen egyszer kellett intézkednie az iskolaőröknek a 2023-2024-es tanév első felében.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

 Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata megkeresésünkre elmondta, a böhönyei Festetics Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában garázdaság miatt intézkedett az iskolaőr egy fiatalkorúval szemben. Ellene a Marcali Rendőrkapitányságon indult büntetőeljárás. 
Somogyban jelenleg 42 oktatási intézményben van iskolaőr. Az igény azonban folyamatosan növekszik, ezért várhatóan bővül majd az ebben a munkakörben dolgozók száma. A fővárosi és a Pest vármegyei iskolaőrök illetménye havonta bruttó 336 ezer forint, a többi vármegyében bruttó 326 ezret keresnek. Béren kívüli juttatásként évente 200 ezer forint cafeteriát és kapnak. Ezt az összeget egyébként már a képzés időszakában is megkapják a beiskolázott iskolaőrök. 
Az ORFK sajtóosztálya kiemelte, az országos pozitív visszajelzések és tapasztalatok is azt mutatják, hogy egyértelműen szükség van az iskolaőrökre. A somogyi rendőr-főkapitányság illetékességi területén 46 oktatási intézmény szerepel az iskolaőri programban, azonban vannak betöltetlen álláshelyek, ezért folyamatosan toborozzák az embereket. Jelenleg négy intézménybe kellene iskolaőr. Hozzátették, azokat a jelentkezőket tudják felvenni a képzésre, akik megfelelnek az egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági feltételeknek. Ha ez teljesült, akkor elméleti, gyakorlati képzésen kell részt venniük, mely pedagógiai, gyermekpszichológiai, bűnmegelőzési, konfliktuskezelési és rendvédelmi felkészítésből áll.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában