Helyi közélet

2024.02.20. 19:37

Szén-monoxid, füst és tűz ezek mindegyike komoly veszélyt jelent az emberi életre

A baj gondos odafigyeléssel és rendszeres ellenőrzéssel azonban megelőzhető.

Sonline.hu

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották hétfő reggel a kaposvári hivatásos tűzoltókat a somogyi vármegyeszékhely, Hajnal utcájába. A tűzoltók méréseket végeztek a lakásban, a gázszolgáltató munkatársai szintén átvizsgálták az ingatlant, végül megtiltották a konvektorok használatát. A lakásban élő család a fűtést ideiglenesen elektromos berendezésekkel meg tudja oldani, ezért nem kellett elhagyni otthonukat.

Patcán egy családi ház kéményéből visszaáramlott a füst a lakásba. A kaposvári hivatásos tűzoltók eltávolították a parazsat a cserépkályhából, majd megvizsgálták az égéstermék-elvezetőt, amelynek tisztításához kéményseprőt hívtak. A füstelvezetőben lerakódott vastag kátrányréteg okozott problémát.

Karádon egy családi ház kéménye mellett beizzottak a padlásdeszkák, amelyeket a helyi önkéntes, a balatonboglári önkormányzati és a siófoki hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral oltottak el. Az egységek megbontották a födémet, megakadályozva a tűz továbbterjedését.

Egy somogyvári családi ház kéményében meggyulladt a lerakódott korom és a padlás füsttel telítődött. A helyi önkéntes és a marcali hivatásos tűzoltók eltávolították a fűtőberendezésből a tüzelőanyagot, majd kitisztították a kéményt. A tulajdonos figyelmét felhívták rá, hogy a kéményt addig ne használja, amíg azt a kéményseprő felül nem vizsgálta.

A hasonló esetek megelőzhetők, ha a tulajdonosok élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével és időt fordítanak a fűtőberendezések tisztítására, karbantartására.

Az alábbi felületen rendkívül gyorsan egyeztethet időpontot az egylakásos ingatlan tulajdonosa az ingyenes kéményseprői sormunka elvégzésére. (Az online ügyintézést választva az elektronikus űrlap kitöltésével azonnal indíthatja az ügyintézést.)

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja. A menüben pedig a 9-es, majd 1-es pontot kell választani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában