MI

2024.03.16. 07:36

Elfogadta az Európai Parlament a mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta a mesterséges intelligencia (MI) szabályzásáról szóló uniós rendeletet. A várhatóan még idén tavasszal életbe lépő jogszabályt megszegő vállalatok a jövőben akár 35 millió eurós (több mint 13 milliárd forintos) büntetéssel is szembenézhetnek. 

Sonline.hu

Fotó: Getty Images/Science Photo Libra

Amint az Európai Unió Tanácsa is formálisan jóváhagyja az MI Rendeletet, az új uniós jogszabályt kihirdetik, és 20 nappal később hatályba is lép, azonban a legtöbb szabály két évvel később válik alkalmazandóvá. A világon ez az első átfogó, kifejezetten a mesterséges intelligencia fejlesztésére és használatára vonatkozó jogszabály, amelynek célja többek között az MI biztonságos működésének elősegítése és az egyének alapvető jogainak védelme. A rendelet kockázati alapú szabályozást vezet be az mesterséges intelligencia rendszerekre, ami bizonyos típusú MI-rendszerek használatát meg is tiltja, valamint a magas kockázatú MI-megoldásokra szigorú szabályokat vezet be.  

Az MI Rendelettel kapcsolatos szabályszegéseket az illetékes hatóság a GDPR-nál is szigorúbb bírsággal büntetheti. Ennek következtében a bírság bizonyos esetekben elérheti akár a 35 millió eurót, vagy a jogsértő szervezet előző pénzügyi évében elért teljes éves világpiaci forgalmának 7 százalékát kitevő összeget (attól függően, hogy melyik érték a magasabb a kettő közül). 

– A mesterséges intelligencia rendszereket használó, illetve fejlesztő vállalkozásoknak érdemes időben elkezdeniük felmérni, hogy az MI Rendelet milyen hatással lehet a működésükre. Összetettebb, magasabb kockázatú rendszerek esetében kiemelt fontosságú, hogy a társaság egy átfogó és hatékony stratégiát dolgozzon ki arra, hogy milyen eszközökkel és határidőkkel felel meg az új jogszabályi követelményeknek” – hangsúlyozta dr. Vári Csaba és dr. Gaál András, a Baker McKenzie Ügyvédi iroda szakértő ügyvédjei.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában