Vármegyénk időjárása

2024.03.26. 07:58

Enyhülés kezdődik

Melegfrontot hoz a délkeleti szél vármegyénkbe kedd reggelre.

Sonline.hu

Fotóillusztráció

Fotó: Shutterstock

Kedden melegfront érkezik délkeletire forduló élénkülő széllel. A délelőtti napsütést itt-ott mérsékelt felhősödés zavarhatja, majd a délután folyamán, délnyugat, nyugat felől vastagodó felhőzet sodródhat fölénk. Eső nem valószínű. Enyhülés kezdődik. Éjszaka változó, mérsékelt vastagságú, szakadozott felhőzet várható fölénk. Csapadék továbbra sem érkezik. 
A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd reggel 3,
kedd délután 16 fok
 

Keddtől már enyhébb levegő érkezik, emiatt meleg jellegű fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, így a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható.

A legvalószínűbb folytatás:

  • Szerdán marad az élénk, erős, néhol viharossá fokozódó DK-i szél. A széllel további enyhülés érkezik, a déli országrészben helyenként már 20 fok körüli maximumok várhatóak. Általában sok felhő lesz felettünk, de itt-ott előbukkanhat a nap is. A nap nagyobb részében csak elvétve lehet rövid szemerkélés. Este, a Dunántúlon, majd éjszaka a középső és a keleti országrészben is nő az esélye szórványos záporok, zivatarok kialakulásának. Zivatarok idején előfordulhat kis körzetet érintő heves eső, jégdara.
  • Csütörtökre élénk, erős, olykor viharos DNY-ira forduló szél, enyhe, változóan felhős idő ígérkezik. A kiterjedtebb csapadék várhatóan délelőtt elvonul kelet felé, napközben szórványosabb, helyi záporok valószínűbbek, majd este, éjjel egy gyors mozgású hidegfront okozhat erős ÉNY-i szelet, hevesebb záporokat, zivatargócokat. Hajnalra, előreláthatólag már el is hagyja a térséget.
  • Nagypéntekre növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de melegfront érkezése körvonalazódik ismét DNY-ira forduló és erősödő széllel. Napos és mérsékelten felhős időszakok és területek váltakozása mellett 15-20 fok körüli maximumok ígérkeznek.
  • A húsvéti hétvégén és hétfőn is marad előreláthatólag a melegfronti helyzet, az élénk, gyakran erős D-i széllel az évszakos átlaghoz képest enyhébb, kellemes, már zömében 20 fok feletti hőmérsékletű időjárás kialakulása körvonalazódik. Egyelőre a szombat látszik naposabbnak, míg vasárnap és hétfőn változó vastagságú, zömében áttetsző rétegfelhőzet szűrheti, zavarhatja a napsütést. Csapadék érkezése hétfő estig nem valószínű, hétfő este, éjjel, a keleti országrészben van némi esélye zápor kialakulásának.

forrás: eumet.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában