Fotók

2024.03.19. 14:00

Fagyógyító alpinisták: ezernél is több fa ápolását végzik el a hetekben

A fővárosból érkezett alpinisták városszerte ezerkétszáz fa tavaszi ápolását végzik el április közepéig. Alapápolást minden fa kap, a beteg, menthetetlen növényeket kivágják, s helyükre április végéig újakat ültetnek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Több méter magasból kézi fűrésszel vágta le az elszáradt ágakat egy alpinista a platánfákról a Németh István fasorban hétfőn délelőtt. Hónapok óta dolgoznak Kaposváron, több mint tucatnyian végzik a fákon a fazonigazítást.
– Jelenleg a munkálatok kétharmadánál vagyunk, a tervek szerint április közepén végzünk – mondta el Vigh Bence, az alpinfaápolás.hu tulajdonosa. Hozzátette: a fákat korábban szakemberek vizsgálták meg műszerekkel, így a kívülről nem látható hibák sem maradtak rejtve. – Komoly szakmai kihívás ez a munka, mivel rengeteg a nagy fa és soknál nem egy központi törzs van, hanem több vázág megy felfelé – mondta el Vigh Bence. Kiemelte: ahhoz, hogy el tudják végezni a metszéseket, rendelkezniük kell motorfűrész-kezelői, belterületi fakitermelő, ipari alpin- és emelőkosár-kezelő vizsgával, valamint a Magyar Faápolók Egyesületének minősítése is kell a munkavégzéshez. – Mindegyik fa kap egy alapápolást – mondta el az alpinista. – A nem megfelelően növő ágakat és az elszáradtakat vágjuk le, továbbá azokat, amelyek akár egy tetőt, vagy épületet veszélyeztetnek, esetleg vezetékre lógnak rá.

fa, favágás, faápolás, metszés
Fotó: Lang Róbert

– Tíz helyszínen, különböző utcákban, parkokban és a keleti, valamint a nyugati temetőben zajlanak jelenleg a munkálatok – mutatta Remeczki Rita városi főkertész. – A Németh István fasorban, ahol ottjártunkkor dolgoztak a szakemberek, vannak idős hárs-, juhar- és platánfák egyaránt. Hozzátette: ezerkétszáz fát metszenek meg, és ha már nem menthető meg az idősebb növény, akkor kivágják. – Tavaly szereztünk be egy tuskófúró gépet, amelyet traktorra szereltünk fel. A gép rétegenként marja le a fát, akár 65 centiméter mélyre le tud menni, ahonnan kitépi a tartógyökereket, így a helyére új fát tudunk ültetni – jegyezte meg a városi főkertész.

Ötszáz fát és ötvenezer egynyári virágpalántát ültetnek el

A kivágott fák a töröcskei telephelyre kerülnek, ahol összeaprítják a tuskókat. A következő években a szociálisan rászorulók kapják meg tüzelőnek. Szita Károly polgármester a közösségi oldalon jelentette be, hogy tavasszal ötszáz fát ültetnek el városszerte.
– A kivett beteg fák helyére például vadgesztenye, juharfa kerül – emelte ki a polgármester. – Bízom benne, hogy április 30-áig végzünk a növények elültetésével. Megjegyezte: idén a város 650 millió forintot költ a zöldfelületek felújítására, ebből 150 millió forintot a faápolásra fordítanak. Azt is elmondta, hogy városszerte zajlik a virágosítás. Négyezer évelő növényt és ötvenezer egynyári virágpalántát ültetnek ki a kaposvári közterületekre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában