Kertészkedés

2024.03.31. 14:00

Kora tavaszi ötletek a környezettudatos gazdálkodáshoz a Krisna-völgyben

Kertészeti nyílt napot tartottak szombaton a somogyvámosi Krisna-völgyben, ahol az aktuális tavaszi munkákról éppúgy szó esett mint a hatékony öntözésről. Az önfenntartó életmód megvalósítására törekednek, kiemelten figyelnek a környezettudatos gazdálkodásra és az energia-felhasználásra is. Az üvegházon kívül csaknem 4000 négyzetméternyi fóliasátrat is használnak, a hétvégi rendezvényen csaknem 50-en vettek részt, akadt olyan csoport, amelyik Szombathelyről érkezett.

Harsányi Miklós

– Fantasztikus amit eddig láttam, különösen az érdekel, hogy miként lehet jól hasznosítani a takarónövényeket – mondta az egyik látogató, Kurucz-Morvai Katarina. – Régóta foglalkoztat a talajművelés, nyitott vagyok az új ötletekre, nekem is van kertem, ahol szinte minden  zöldség megterem. Korántsem mindegy, hogy milyen eredménnyel gazdálkodunk, különösen manapság, amikor ilyen szélsőséges az időjárás Egyedül érkeztem és először vagyok itt, ha legközelebb ismét lesz bemutató, szívesen visszajönnék.

 

Somogyvámoson  csaknem 1,5 hektárnyi területen év közben közel 30 fajta zöldséget termesztenek.  A répa, a cékla, a zöldbab valamint a paprika és paradicsomon kívül tökfélék és cukkini is megtalálható a felhozatalban. Most többek közt palántaneveléssel foglalkoznak, a 250 négyzetméternyi üvegházon kívül közel 3600 négyzetméternyi fóliasátor alatt zajlik a munka. A talajmegújító-művelés, a takarónövények kezelése és a kora tavasziak vetése mellett szó esett a gyomkezelésről és növényvédelem természetes megoldásairól is. Antal Balázs, a zöldségkertészet vezetője a komposztálási technikák kapcsán hangsúlyozta: minél változatosabb legyen az alapanyag, s folyamatosan gondoskodni kell a komposzt öntözéséről, akárcsak keveréséről, forgatásáról annak érdekében, hogy megfelelő minőségű komposzt jöjjön létre.  

– Alapvetően talajélet-központú kertészkedést folytatunk – emelte ki. – Lényeges, hogy az egészséges talajon egészséges növény teremjen meg, ami hozzájárulhat, hogy az ember is egészségesen élhessen. 

Baráti társaság és több család is bekapcsolódott a programba, az egyik résztvevő, Kövér Zoltán azt mondta: kifejezetten hasznos és tanulságos volt a somogyvámosi szakmai program. A középkorú férfi hobbi szinten foglalkozik kertészkedéssel és az új ismereteket megpróbálja kamatoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában