Hallásromlás

2024.04.23. 06:55

A dübörgő fesztiválok után szükség lehet a hallókészülékre

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket a zenés rendezvények többsége és a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A szakma törvényi szabályozást sürget. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.

Góz Lilla

Strand Fesztivál - Tankcsapda

Fotó: Varga György

A MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága az Optikai Akusztikai Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesülettel és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével, illetve a Semmelweis Egyetem orvosaival együttműködve szakértői csoportokat alakított ki, akik széleskörű kutató-, felmérőmunkát végeztek a gyermekrendezvények zajterheléséről és javaslatot dolgoztak ki a rendezvények hangerősítésének szabályozásáról. 

A hallószerv károsodásán kívül a zaj biopszichológiai negatív hatásai ismertek, a keringést vagy emésztést érintő megbetegedésekben is szerepük lehet. A környezeti zaj nem csak félelmet kelt, hanem emellett befolyásolja a pszichés és kognitív teljesítményt, így a figyelmet és a tanulást, a motivációt és az iskolai teljesítményt is. A 25 mérésükből összesen 20 esetben lett volna szükség a gyermekek, illetve fiatalkorúak bizonyos mértékű védelmére. 

Posza Róbert balatoni rendezvényszervező elmondta: a településeken a helyi rendelet szabályozza a zenés rendezvények zajszintjének kötelezettségét. – Több alkalommal is mértek nálunk is, eddig mindig sikerült olyan hangtechnikusokkal együtt dolgoznom, akik figyeltek a hangerőre mind a gyerek-, mind a felnőttrendezvényeken – emelte ki Posza Róbert. 

Vatiné Körmendi Anna, a tizenöt éve Kaposváron működő hallásgondozó vállalkozás ügyvezetője azt tapasztalja, hogy a közép- és idősebb korosztály érkezik hozzájuk leginkább halláspanasszal. Hozzátette: a piacon elérhetőek kifejezetten gyerekek számára készült hallókészülékek is. 

– A halláskárosodás egy életen át elkíséri az embert, egy részük sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható, de részlegesen kompenzálható hallókészülék segítségével – emelte ki a szakember.

Színkód jelzi, hogy mennyire veszélyes a fülünkre 

A szakemberek a rendezvényeket színkódokkal jelölnék, és öt kategóriába sorolnák. A zöld a megfelelő és legfeljebb 75 decibeles hangnyomásszintre vonatkozik, a sárga a kis kockázatú – 75–80 decibel – rendezvény, a narancs a kockázatos kategória – 80–85 decibel –, a pirossal a nagyon kockázatos programokat jelölnék, ahol már 85–90 decibel a zajszínt. 
A sötét pirossal jelölt események már kimondottan veszélyesek – 90–95 decibeles terheléssel –, az e felettit pedig bordó színnel jelölnék. Életkor szerint is jelölik majd a kategóriahatárokat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában