Somogyország

2024.04.29. 07:00

Bejutottak az országos hungarikum verseny döntőjébe a marcali gimnazisták

A 11. helyen végzett a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium 9.B osztályosokból álló csapata a hungarikum versenyen.

Kiss Kálmán

 A zsűri és a verseny szervezői külön kitértek arra az értékelésükben, hogy ilyen magas színvonalú és szoros vetélkedés még nem volt a kilencedikesek között soha. A marcali csapatot külön megdicsérték a 25 kérdésből álló totó hibátlan kitöltéséért.

Az országosan közel 50 csapat közül mindössze 16 kapott meghívást a Kárpát-medencei Hungarikum Vetélkedő elődöntőjére, melyet a lakiteleki Hungarikum Ligetben szerveztek meg. A versenyt kilencedik osztályos középiskolás tanulók részére a Lakiteleki Népfőiskola, a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával hirdette meg.  A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnáziumot a 9.B osztály tanulói közül: Csordás Júlia, Horváth Hanna és Bozai Zsombor képviselték. Felkészítő tanáruk: Szaka Zsolt volt. 

 

Szoros küzdelem után az első nap végére 12 csapat jutott tovább a másnapi döntőbe, köztük a marcali „Zöldikék” is. Az újságcímlapon a feladat kiírásának megfelelően Marcalit mutatták be a diáákok, míg a választott Hungarikum „téma” pedig a pálinka volt. A döntőben a versenyző csapatok a saját környezetükből mutattak be egy-egy számukra fontos értéket, amelyet javasolniuk kellett a Hungarikumok Gyűjteményébe. A marcali csapat interaktív, eszközbemutatóval és a közönség bevonásával „Magyarország turistaút-hálózata” címmel tartott előadást.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában