A kötelező oltás ellen

2024.04.20. 17:30

Elmúlt a félelem, így több az oltásellenes

A Covid után megerősödő oltásellenes mozgalmak hívei a háziorvosokat perelik tömegesen, mert nem hajlandók gyerekeik számára olyan egészségügyi igazolást kiállítani, amivel megtagadhatnák a gyerekkorban kötelező vakcinákat. A sok per lassítja az egészségügyi hivatalok munkáját, sőt az oltások megtagadása a járványügyi biztonságot veszélyeztetheti.

Kovács Gábor László

Fotó: Gazdag Mihály

Ha valami értelme van a munkájának, azt az oltásban látja a kaposvári Gyánó Barna, aki 35 éve dolgozik házi gyermekorvosként. Ahhoz nem tud hozzászólni, hogy a szülők mitől félnek, vagy mit olvasnak el az interneten. Az oltóanyagok összetételében sem tud állást foglalni. Korábban volt egy oltásmegtagadó apa a körzetében, aki a Kúriáig elvitte a perét, bár minden fórumon elmarasztalták, miközben a gyermeke egészséghez való személyes jogával érvelt. – Szövődmény bármikor felléphet, de össztársadalmi szempontból – amit nem az én dolgom megítélni – az oltás előnye határozottan nagyobb – mondta a kérdésről Gyánó Barna. 

Id. Pavlovics György kaposvári háziorvos nem tapasztalta a praxisában, hogy a Covidtól több szülő megijedt volna, sőt egyesek még a nem kötelező oltásokat is beadatják azóta. 1970 augusztusa, így emlékszik azokra az időkre, amikor még volt kanyarójárvány, amely évente 70-80 halálesetet okozott az országban. 

Kaposvár, Balatonszentgyörgy, Kadarkút – ezek a somogyi települések, ahonnan kérelmek érkeztek az oltások ellen, a listát annak a mozgalomnak a képviselői közölték, akik a kötelező oltások választhatóságáért szállnak síkra. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal (SVKH) érdeklődésünkre megerősítette, hogy valóban érkeztek hozzájuk hasonló kérelmek. Azonban a legutóbbi mentesítési eljárások során a szülő egyik esetben sem tudta orvos által igazolni, hogy az oltást egészségügyi ok miatt kellene elvetni. Orvosi igazolás hiányában pedig a mentesítési kérelmeket elutasítják. 
A védőoltások növelik az egészségben eltöltött évek számát, csökkentik az orvos-beteg találkozásokat, a kórházban és táppénzen töltött napok számát, érvelt a SVKH. A legfőbb szempont, hogy a védőoltásokkal a lehető legkevesebb mellékhatás árán az elérhető legjobb egészségi állapot idézhető elő. 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a manapság már ritkának tűnő fertőző betegségek néhány kivétellel jelenleg is léteznek, azonban a magas átoltottság elrejti őket a szem elől. A védőoltások tehát saját sikerességük miatt kerültek nehéz helyzetbe: elmúlt a félelemérzetünk. A betegségek elmaradásával ugyanis kevésbé kézzelfogható a védőoltások hatása, és ez vezetett az alkalmazásukkal kapcsolatos kritikák erősödéséhez. 

Polgári peres eljárásban sérelemdíjat kérnek a szülők

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is értesült arról, hogy a területileg illetékes népegészségügyi hatóságoknál, járási hivataloknál tömegesen indultak el védőoltás alóli mentesítési eljárások, ha a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a felmentésre, mivel nincs egészségi akadálya a védőoltás beadásának. Ezért a törvényes képviselők az orvosi szakvéleményt megkérdőjelezve, sérelemdíj iránti polgári peres eljárásokat kezdeményeztek a szakorvosok ellen, közölte az NNGYK. Hozzátették, hogy alacsony átoltottság esetén a védőoltásokkal egyébként megelőzhető betegségek jelenhetnek meg újra, mint ahogyan ez évről évre megtörténik a környező országokban. 

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal célja, hogy a jogszabályok által előírt kötelező védőoltások tekintetében a lehető legkisebb kockázattal a lehető legmagasabb oltottsági arányt érjünk el. Amennyiben felmerül, hogy az oltandó egészségi állapotát, alapbetegségét vagy alapbetegségének kezelését az adott kötelező védőoltás kedvezőtlenül befolyásolja, úgy orvosi szakvélemény alapján a hatóság átmenetileg vagy véglegesen mentesítheti az oltandót a védőoltási kötelezettség alól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában