Versenyeztek

2024.04.12. 18:50

Talajművelés és a drónozás is érdekelte a fiatal mezőgazdászokat

Már kertészeti termesztés témakörben is bemutathatták kutatási eredményüket a diákok a 26. Guba Sándor országos szakmai tanulmányi versenyen pénteken Kaposváron, melynek az egyetem adott helyet. A szervezők azért találták ki az új szekciót, mert előzetesen többen is ebben a témakörben készítettek dolgozatot. Az idei megmérettetésen 58-an vettek részt.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A juhokról, a nyulakról, a szarvasmarhákról és a lótartásról is tartottak előadást a diákok. Népszerű volt még a növénytermesztés, a vidékfejlesztés, a vadászat és a kertészeti termesztés is. A megmérettetésre tizenöt iskolából érkeztek tanulók. Szűcs Dóra a kiskunfélegyházi mezőgazdasági iskola diákja saját lovának történetét dolgozta fel. – Azt mutattam be, hogy milyen nehézségeken mentem keresztül, amíg belovagoltam – mondta. – Rossz helyről jutottunk hozzá a lóhoz. Nem lehetett hozzáérni, nagyon félt az emberektől. Azon dolgoztam, hogy ezeket megszüntessem. Odáig jutottam, hogy megszelídítettem és most már mások is lovagolnak rajta – tette hozzá a kiskunfélegyházi diák.

Szász Roland is az Alföldről érkezett a versenyre. A középiskolás a fehér tv-paprika termesztésről és családi gazdaságukról tartott előadást. 

Azért is jelentkeztem a versenyre, mert tovább akarom vinni a gazdaságunkat, és szeretném tudni, hogy mennyire jó a tudásom.

 – mondta a diák. – Külön anyagot nem használtam a kutatásomhoz, hanem saját kútfőből, a szüleim segítségével készültem fel. Azt mutattam be, hogy talajmarózás helyett érdemesebb a forgatást használni, mert akkor a talajt tudjuk szellőztetni – emelte ki a versenyző.

Szabó Nóra Csenge a kaposvári mezőgazdasági iskola tanulója a drónos növényvédelmet kutatta az elmúlt egy évben. A diák arra jött rá, hogy ezzel a módszerrel sokkal költséghatékonyabban és természet-barátabb módon lehet felmérni az esetleges problémákat, károkat.

Plusz pontokat ért a jó előadás 

Princz Zoltán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta, az emlékverseny elsődleges célja, hogy „megtalálják” a tehetséges tanulókat és segítség őket abban, hogy szakterületükön még jobbá váljanak. Hozzátette, az első három helyezett többletpontot kap majd az egyetemi felvételin. A szekciónkénti legjobbak pedig bemutatkozhatnak a májusi MATE diákköri konferencián. A versenyzőket és felkészítőiket Gombos Péter a MATE Kaposvári Campusának főigazgató-helyettes és Dér Tamás Kaposvár alpolgármestere is köszöntötte. A megmérettetés előtt megkoszorúzták a verseny névadójának emléktábláját, majd Horn Péter akadémikus tartott előadást Guba Sándorról.

 

26. GUBA SÁNDOR EMLÉKVERSENY - EREDMÉNYEK

I. szekció (Állattenyésztés napjainkban)

  1. SZATMÁRI LÁZÁR - DEBRECENI EGYETEM BALÁSHÁZY JÁNOS GYAKORLÓ TECHNIKUMA, GIMNÁZIUMA ÉS KOLLÉGIUMA, DEBRECEN (felkészítő tanár: Nagy Edina)
  2. SZALAI IZABELLA – KŐSZEGI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM, TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, KŐSZEG (felkészítő tanár: Fazekasné Marton Mónika)
  3. BUDAI BRIGITTA – DÉLI ASZC, CSAPÓ DÁNIEL MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZEKSZÁRD (felkészítő tanár: Király Gábor)

II. szekció (Szántóföldi növénytermesztés napjainkban)

  1. SZABÓ NÓRA CSENGE – MATE MÓRICZ ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, KAPOSVÁR (felkészítő tanár: Horváthné Petrás Viktória)
  2. LÉBER MÁTÉ – LETENYEY LAJOS GIMNÁZIUM, TECHNIKUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA, FELCSÚT (felkészítő tanár: Kulcsár Beáta és Csiba Zoltán)
  3. PETRUSZ PÉTER – DEBRECENI EGYETEM BALÁSHÁZY JÁNOS GYAKORLÓ TECHNIKUMA, GIMNÁZIUMA ÉS KOLLÉGIUMA, DEBRECEN (felkészítő tanár: Nagy Edina)

III. szekció

(Alternatív jövedelemszerzés, vidékfejlesztés, vadgazdálkodás)

  1. FERENCZI MARCELL JÓZSEF – LETENYEY LAJOS GIMNÁZIUM, TECHNIKUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA, FELCSÚT (felkészítő tanár: Kulcsár Beáta és Virágh Zoltán)
  2. DERZSÉNYI GERGŐ PÉTER – DEBRECENI EGYETEM BALÁSHÁZY JÁNOS GYAKORLÓ TECHNIKUMA, GIMNÁZIUMA ÉS KOLLÉGIUMA, DEBRECEN (felkészítő tanár: Herpergel Zoltán Péter)
  3. BACH BENCE – MATE MÓRICZ ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, KAPOSVÁR (felkészítő tanár: Dr. Varga Dániel)

IV. szekció

(Lótenyésztés, lótartás, ló- és lovassportok, hagyományok)

  1. PÁL ZSANKA – KŐSZEGI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM, TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, KŐSZEG (felkészítő tanár: Fazekasné Marton Mónika)
  2. BÍRÓ LANA MILA – UJHELYI KÍRA – KISALFÖLDI ASZC PETTKÓ-SZANDTNER TIBOR LOVAS SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, BÁBOLNA (Rásky Péter)
  3. VÁGÓ MIRA SÁRA – MATE MÓRICZ ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, KAPOSVÁR (felkészítő: Fáró Mirella gyakorlatvezető)

 

 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában