Szenzációs felfedezés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

2024.05.24. 11:08

Soha nem látott orchidea fajra leltek Somogyban

Szenzációs felfedezésről számolt be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Lakossági bejelentés nyomán ritka méhbangó (Ophrys apifera) állományt találtak a Balaton közelében. Ez a különleges orchidea eddig ismeretlen volt a déli parton.

Hajdú Marianna

Szenzáció: Ritka méhbangót (Ophrys apifera) fedeztek fel Kötcse közelében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az idei május szenzációs felfedezést hozott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton–Nagyberek Tájegységében. Lakossági bejelentés nyomán eddig ismeretlen méhbangó (Ophrys apifera) állomány került elő Kötcse környékén, ami hatalmas meglepetés – tette közzé a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

Ez a fokozottan védett orchideaféle rendkívül ritka, és eddig csak egyetlen előfordulása volt ismert a Balaton déli partján. A most felfedezett élőhelyen néhány tő virít, de még csak a virágzás kezdetén járunk. A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai néhány nap múlva alaposan átvizsgálják a környező gyepfoltokat, hogy felfedezzék a rejtőzködő, még nem virágzó példányokat is.

A bangó fajok különleges szaporodási stratégiát fejlesztettek ki. Virágaik nektárt nem termelnek, hanem a beporzó fajok nőstény példányainak megjelenését utánozzák. Egyes fajok a nőstények által termelt feromonokhoz hasonló illatanyagokat is termelnek. Ezek a trükkök arra késztetik a rovarokat, hogy próbáljanak meg párosodni a nősténynek vélt virágokkal, így porozva be őket.

Ez a szenzációs felfedezés nemcsak a botanikai közösség számára jelent hatalmas hírt, hanem minden természetkedvelő számára is, akik izgatottan várják, hogy a Természetvédelmi Őrszolgálat további kutatásai milyen újabb eredményekkel szolgálnak majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában