Kiemelt kapacitás, ünnepi menetrend és InterCity bővítések

2024.05.15. 16:18

Több InterCity vonattal és bővített kapacitással készül a Máv a Balatonra és a Velencei-tóhoz a pünkösdi hétvégén

Május 19-én és 20-án ünnepi, míg 21-én már a megszokott munkanapi menetrend szerint járnak majd a vonatok. A MÁV több InterCity vonatot is extra kocsikkal indít útnak és a Balatonra, valamint a Velencei-tóhoz közlekedő járatok kapacitása is bővül.

Hajdú Marianna

A közelgő Pünkösd ünnepe miatt a vasúti közlekedés rendje is módosul a hosszú hétvégén – olvashatjuk a MÁV hivatalos oldalán. Május 19-én vasárnap ünnepnapi, 20-án hétfőn vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, míg 21-én kedden visszatér a megszokott munkanapi rend. Az ünnepi időszakban az InterCity vonatok a megszokottnál több kocsival közlekednek a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza, Budapest–Miskolc–Nyíregyháza, Budapest–Nagykanizsa, Budapest–Keszthely, Budapest–Békéscsaba, Budapest–Cegléd–Szeged, Budapest–Veszprém–Szombathely, Budapest–Pécs útvonalakon, hogy minél több utasnak biztosítsanak ülőhelyet.

Lesznek extrakocsik, de figyeljünk a helyfoglalásra

A vasúttársaság igyekszik további kocsikat is forgalomba állítani a tervezetten felül, amennyiben az utasforgalom ezt indokolja, és járművek is állnak a rendelkezésre. Az Elvirán figyelemmel kísérhetjük a helyjegy eladások alapján az ülőhely-foglaltságot, így biztosítva, hogy elegendő ülőhelyet találjunk.

A Velencei-tó és a Balaton térségébe közlekedő vonatok kapacitása is bővül. 

A Déli pályaudvar–Székesfehérvár közötti Z30-as vonatok egy része három egységből álló FLIRT motorvonattal közlekedik, míg a Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár közötti G43-as vonatok egy része nagybefogadó képességű emeletes KISS motorvonatokat használ. A kerékpáros utasok számára a Déli pályaudvarról 8:40-kor és 9:40-kor induló G30-as vonatokat ajánljuk, amelyek nagy kapacitású kerékpárszállító kocsikkal közlekednek.

Kiemelt balatoni járatok

Május 18-án és 19-én a Balaton partján közlekedő FLIRT motorvonatok három egységgel közlekednek, hogy nagyobb kapacitást biztosítsanak a Déli pályaudvar és Balatonszentgyörgy között. A balatoni vonalakon már május 13-án elindult az előszezoni menetrend, a vonatok sűrűbben és nagyobb kapacitással közlekednek.

Az előszezoni menetrend részeként kiemelten fontos, hogy a Budapest és Nagykanizsa között közlekedő Tópart IC vonatok, Budapest és Keszthely között közlekedő Balaton IC vonatok, valamint a Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám expresszvonatok nagyobb kapacitással közlekednek. 

A Helikon InterRégiók Pécs és Kaposvár között is sűrűbben járnak, azonban a zsúfoltság elkerülése érdekében ajánlott alternatív járatokat – mint a Pécs és Keszthely közötti Fenyves expressz, a Győr és Keszthely közötti Tanúhegy expressz, valamint a Szombathely és Keszthely közötti Lesence expressz – választani.

 Ezen vonatokon a helyjegyet kötelező váltanunk, de így az ülőhely is garantált.

Volánbusz ünnepi menetrendje

A Volánbusz járatai is ünnepi menetrend szerint közlekednek a hétvégén: május 19-én, pünkösdvasárnap a munkaszüneti napi menetrend, 20-án, pünkösdhétfőn a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napi menetrend, 21-én, kedden pedig a hét első tanítási és munkanapi menetrend lesz érvényben. Ajánlott mindenkinek előre megtervezni az utazásokat a kényelmetlenségek elkerülése érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában