Alkotótábor

2017.08.01. 19:16

Nagy sikerrel zárult az idei Barcsi Művésztelep

A több, mint egy hétig tartó Barcsi Alkotótábornak az idén a Széchenyi Ferenc Gimnázium adott otthont. A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kollégiuma támogatásával megvalósított programon magyar, valamint holland, lengyel, osztrák és angol alkotók ismerkedtek különféle technikákkal.

Koszorus Rita

Négy művészeti műhelyben folyt a munka: a szitaműhelyben Lendvai Péter Gergely grafikusművész, rézkarc műhelyben Jónás Péter grafikusművész, számítógépes grafikai műhelyben Lengyel Zsüliett festőművész, valamint a festőműhelyben Vörös András festőművész vezetésével.

Az idén erős volt a szitaműhely, de a rézkarc is, mert olyan alkotók jöttek, akik tényleg minőségi munkát készítettek – mondta el kérdésünkre Halmos Klára, a szervező Kapos Art Egyesület titkára. – Azt mondhatom, hogy a festészetben is mindenki a saját maximumát nyújtotta.

A Barcsi Művésztelepen főiskolás korú alkotóktól egészen hetven éves korig minden generáció képviseltette magát.

Minden művésztelep más mint a többi – mondta Halmos Klára. – A fő témát tavaly meghatároztuk, akkor a szigetvári évfordulóra kellett tervezni, de most nem volt kikötés. Nagyon meghatározó mindig a művészek összetétele, ami viszi jobban a munkát. Érdekesség volt az idén, hogy terveztünk egy utat Szigetvárra, ahol az emlékév kapcsán egy tárlatvezetésen vettünk részt, illetve ott is anyaggyűjtés volt a cél. agát.

A külföldi alkotók egyébként szívesen fedezték fel a környéket is, hiszen a Dráva-menti vidék számos kiváló témával szolgált számukra.

– Akik ide jöttek, azért jöttek hogy alkossanak, ez a hosszú évek egyik legeredményesebb művésztelepe volt – értékelte az idei tábort a Kapos Art Egyesület titkára. – Nem csak szakmailag, de baráti kapcsolatok is köttettek a művészeink között. Ez érzékelhető volt és ez mindig előrébb viszi a munkát, amikor új kapcsolatok alakulnak, vagy a régiek újjáélednek. Ez célja a művésztelepnek is, hiszen lehet otthon egyénileg dolgozni, de inspirációk mindig egy közösségben érnek minket.

Kiállítás az alkotásokból

Augusztus végére terveznek a szervezők egy nagyszabású kiállítást a Barcsi Művésztelep munkáiból, a Dráva Múzeumban. Halmos Klára azonban kérdésünkre elmondta, decemberben Kaposvárra is elvinnék a gazdag művészeti anyagot, hogy a megyeszékhely kultúra kedvelő közönsége is megcsodálhassa azt. A távlati cél pedig – lévén nemzetközi alkotótáborról van szó –, hogy külföldön is bemutassák a Barcson születettek alkotásokat.

Művésztábor az alkotó szemével

Jónás Péter, grafikusművész rendszeres résztvevője a Barcsi Alkotótábornak. A rézkarc műhely munkáját koordinálta. – Nagyon izgalmas volt az idei művésztelep – mondta. – A külön programok és a külföldi alkotók is színesítették. Jónás Péter hozzátette: a Barcsi Művésztelep legnagyobb vonzereje, hogy különböző technikákat egy helyen, profi mesterektől lehet elsajátítani. A szitanyomással például szinte csak itt lehet mélyebben megismerkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában