Magyar Széppróza Napja

2018.02.11. 16:35

Az aranyember továbbra is a legnépszerűbb Jókai-mű

Az idén először rendezik meg a Magyar Széppróza Napját, az országos programsorozathoz a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott. Spiró György és Lakatos István lesz vendégük hétfőn. Céljuk, hogy minél fiatalabb korosztály körében népszerűsítsék a magyar prózát.

Góz Lilla

A Magyar Írószövetség Választmánya a 2017. november 13-i ülésén kezdeményezte, hogy idén február 18-án, Jókai Mór születésnapján minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját. Szerintük Jókai Mór regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez.

A kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban Jókai Mórtól A kőszívű ember fiai, valamint Az aranyembert keresik a legtöbben. – Azt tapasztaljuk, hogy a prózai műveket főként az idősebb korosztály kölcsönzi ki. A klasszikusok mellett népszerűek a kortársak is, mint például Grecsó Krisztián regényei, munkái. Ugyanakkor a fiatalok közül sokan inkább a külföldi szerzők műveit keresik, továbbá a magyar szerzőktől a kötelező olvasmányokat – mondta el érdeklődésünkre Horváth Péter könyvtárigazgató.

A kaposvári könyvtár is csatlakozott az országos szépprózát ünneplő programsorozathoz. – Február 12-én fél 10-kor Lakatos István képregény-rajzoló és író, február 14-én 17 órakor pedig Spiró György lesz a vendégünk. Azért rájuk esett a választás, mert azt tapasztaljuk, hogy a fiatalabb és idősebb olvasóink körében egyaránt komoly népszerűségnek örvendenek, olvasóink kifejezetten kedvelik prózai műveiket – tette hozzá Horváth Péter.

A Magyar Írószövetség kezdeményezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagilag is támogatja. A Magyar Széppróza Napja ünnepségsorozat eseményei február 12-től 23-ig zajlanak országszerte és a határon túl. Somogyban Kaposváron kívül Lengyeltóti csatlakozott a kezdeményezéshez.

Horváth Péternek amellett, hogy munkája, a hobbija is egyben a könyv, szabadidejében sokat olvas. Legutóbb Totth Benedek Az utolsó utáni háború című műve nyerte el tetszését. – A történet névtelen elbeszélője egy óvóhelyen bujkál a barátaival egy romvárosban, ahol az amerikai kommandósok és az orosz partizánok harcolnak egymással. Nagyon izgalmas kalandos menekülésük a pusztulásra ítélt világban – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában