világjáró

2018.04.11. 14:35

Somogyi kincsek Horvátországban

Buzsák és Szőlősgyörök képviselte Somogy megyét a bjelovári vásáron.

Góz Lilla

sdr

A hímzések, faragott tárgyak mellett borokkal is készültek a látogatóknak. Kara Lajos, Buzsák község polgármestere elmondta: tizenkét éve járnak a horvát turisztikai eseményre, ahol mindig nagy érdeklődés és kedvesség fogadja őket. Hozzátette: a magyar standot meglátogatták megyei vezetők és miniszterek, sőt a horvát köztársasági elnök asszony is megcsodálta kiállításukat.

– Amellett, hogy bemutattuk településünk értékeit, nem titkolt szándékuk a két ország közti vendégcsere, a turizmus fellendítése, valamint gazdasági kapcsolatokat is keresünk – mondta el Kara Lajos.

A vásárral egy időben nemzetközi bor-és pálinka versenyt is tartottak Horvátországban. A cazmai eredményhirdetésen 181 mintát értékelt a szakmai zsűri. Érkeztek nedűk Magyarországból, Szlovéniából és Horvátországból. Meggyesi István szilva pálinkája arany, Kara Lajos sárgabarack pálinkája pedig nagy arany minősítést szerzett. A rajnai rizling, a cabernet savignon és a chardonay borok pedig ezüst minősítést kaptak.

Molnár Balázs, Kéthely polgármestere elmondta: a Kristinus Borbirtok zweigelt roséja arany minősítést, tovább három boruk ezüst minősítést szerzett. A Szabó Bormanufaktúra pedig négy ezüst és két bronz minősítéssel térhetett haza.

– Hetedik alkalommal rendezték meg ezt a borversenyt, melyre harmadik éve kapunk meghívást. A cazmai hegyközség és a Délnyugat-Balatoni Hegyközség egy együttműködési megállapodást írt alá 2016 októberében. Ennek keretein belül látogatnak el a hegyközség tagjai most pénteken Kéthelyre – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában