Művelődés Pajtája

2018.07.30. 11:30

Összetart, feltölt és kinevel a bárdudvarnoki faluszínház

Élet költözött ismét a bárdudvarnoki félkész faluházba, a Művelődés Pajtájába. Július eleje óta heti két alkalommal színházi próbák helyszíne a tér, ahol a helyi fiatalok Varga Zsuzsa, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművészének irányításával készülnek a legújabb bemutatóra.

Andricz Gabriella

– Korábban a Kaposvári Egyetem végzősei tartották itt a vizsgadarabjukat, innen jött az ötlet, hogy kiváló játszóhely lehet ez nekünk, az itt élőkkel – mondta Andor István szervező, a bárdudvarnoki Térségi Együttműködés Társasága Egyesület vezetője. – Csaknem száz néző fér el az ez alkalomra kialakított szalmabála-széksorokon. Egyesületünk már több kulturális programot is szervezett itt, és már nyolcadik éve rendezzük meg augusztusban a Bárdudvarnoki Kulturális Hetet, amikor színdarabot adunk elő a falu fiataljaival és a színházat szerető felnőttekkel. Bemutattuk már a János vitézt, az Egri Csillagokat, a Pál utcai fiúkat és a Légy jó mindhalálig című darabot is. Így a kötelező olvasmányok élményszerű feldolgozásban jutottak el a fiatalokhoz, akik a darab szereplői is voltak egyben.

– Amikor megláttam a helyszínt, szinte kiabált a feladatért – mondta Varga Zsuzsa, a Faluszínház művészeti vezetője. – Próbálok olyan darabokat választani, amelyek közel állnak a falusiak mindennapjaihoz, és egy kicsit róluk is szólnak. A Kincskereső kisködmönt nagyon szerettük, de minden előadásról jó élményeim vannak. Nagyon sokat kapok a gyerekektől, ez egy hálás feladat.

– Színházzal foglalkozom most is, de ez egy más jellegű munka, kikapcsol és feltölt egyben – tette hozzá. Az idén a Rege a csodaszarvasról című Arany János feldolgozást állítjuk színpadra Sebő Ferenc zenéjével, ami szintén nagyon izgalmas lesz. Vannak nagyon tehetséges gyerekek, például az elmúlt évadban egy helyi kislány a kaposvári színház Egerek című darabjában is szerepelt.

Harminc tagú az ez alkalomra összeállt társulat, a legfiatalabb színészpalánta éppen csak négyéves. Mondhatni, a falu apraja-nagyja részt vesz a munkában, hiszen a jelmezeket, díszleteket is ők készítik. Az évek során tánckar, kórus és zenekar is színesíti az előadásokat, melynek irányítója Kriston József és Balázs Judit.

– Az előadás plakátját tervezem és a háttérrajzokat, díszleteket – mondta a helyi Andor Sára, aki a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium tanulója. – Egész évben izgatottan várjuk, mi lesz a következő darab, és a nyarunkat szinte ennek szellemében éljük. Nagyon jó társasággá kovácsolódtunk össze az évek során és remélem, hogy ez így is marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában