kiállítás

2018.11.12. 17:50

Erdély csodái elevenednek meg Vuncs István fotóin

Vuncs István fotóiból nyílt tárlat hétfő délután a megyei kormányhivatal galériájában: 31 Erdélyben készült felvételt tekinthetnek meg a látogatók. Emberek, tájak, települések elevenednek meg a képeken, a legrégebbi alkotás 1973-ban készült a Békás-szorosnál.

Harsányi Miklós

– Élmények, történetek sokasága fűz Erdélyhez – mondta Vuncs István. – Mindegyik utamon sikerült megörökíteni egy olyan pillanatot, amire a mai napig örömmel emlékszem vissza. Az elmúlt évek terméséből válogattam a kiállításra, igyekeztem minél átfogóbb képet adni.

A 71 esztendős Vuncs István tizenkét évesen kezdett fotózni: annak idején a Rákóczi-iskolában tanára, Magyar József segítségével sajátította el az alapokat. A '60-as évek végétől tagja a Somogyi Fotóklubnak, kezdetben fekete-fehér, s később a színes filmek után gyorsan megbarátkozott a digitális technikával. A fotózáson kívül videófilmeket is forgatott.

Arcok, megkapó tájak, s a lenyűgöző épített örökség: Vuncs István szívéhez ez a téma áll a legközelebb. Szerpentin című alkotása 1973-ban készült a Békás-szorosnál, érdekessége, hogy ez a kiállítás legidősebb darabja, a legújabb az idén márciusban készült Kézdivásárhelyen. Testvérek, Pali bácsi, Faszén égetők: emberi sorsok, elgondolkodtató történetek elevenednek meg a portrékon, míg a másik felvételeken a többi közt Kézdivásárhely, a Szent Anna tó, Tusnádfürdő vagy épp Brassó tűnik fel.

Vuncs István amondó: szenvedély és kaland a fotózás, izgalommal teli felfedezés egy-egy út. S az új feladatok kellő motivációt adnak a folytatáshoz. Hegedűs György, a Somogyi Fotóklub elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a fotókiállítást, mely november 29-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában