kritika

2018.12.09. 12:06

Fojtogató álmok sejtelmes szorításában

Azt szoktam mondani a horrorról, hogy a kevesebb, néha több.

Koszorus Rita

Izgalmasak az olyan filmek, amelyek egyben kellően sejtelmesek is. Nem feltétlenül szükséges patakokban vérnek folyni ahhoz egy filmben, hogy hátborzongató legyen. Az Amikor lehunyod a szemed éppen ilyen: kellően titokzatos és megfelelő mértékben ijesztő. Ha ennek létezik egyáltalán fokmértéke, akkor talán most az volt, mikor egy néző épp a vetítésen lett rosszul. Ezért aztán, ha akarnék spoilerezni, sem tudnék, mert a végkifejletet tartalmazó utolsó jelenet közben mindenki azon volt, hogy vélhetően a film okozta krízist orvosoljuk, vagyis megmentsük a mű egyetlen valódi áldozatát.

Az élményt tovább fokozta, hogy hazatérve is meggondolandó volt számomra, hogy lehunyjam a szemem. Pláne, mintha csak megérezte volna riadt lelkiállapotomat, még a villanykörte is felrobbant a szobámban. Pillangóhatás, vagy transzcendens érzelem-átvitel, ki tudja...

A horror filmek esetében nehéz újat mutatni, s nehéz izgalmassá tenni a cselekményt. Ezért különösen nagy elvárásaim voltak a filmmel szemben. Szerencsére kitartott az izgalom és úgy érezhettem, mintha végig egy rémálomban lennék. A film hangulata nyomasztó, a kilátástalanság végig ott ül a „mozinéző mellkasán”.

A karakterek nem túl hangsúlyosak, a főhősnőn kívül szinte mindenki húszadrangú, kivéve Dougiet, akinek az őrülete a film igazsága. A főszereplő Kate, kezdő törvényszéki pszichológus, aki megmagyarázhatatlan halálesetek után kezd kutatni. Aztán persze maga is áldozattá válik.

Az emberek negyven százaléka éli át az alvásbénulást, amikor éjszaka arra ébred, hogy nem tud mozogni, sem megszólalni, s ráadásul olyan érzése van, mintha valaki lenne még a szobában. Az Amikor lehunyod a szemed olyan, mintha végig alvási paralízisben lenne a néző.

A legjobban az első rémálomnál ijedtem meg, mivel annyira jól adták vissza a képkockák a rémálmok sejtelmes alakjait. Ezt a későbbi jelenetek során is elérte a film. Szinte meg sem mertem moccanni azoknál a jeleneteknél, ahol az álomban voltunk.

Sajnos a történetben több szál is megmagyarázatlan maradt. Mara háttere, de az inszomniás csoport tagjai közti kapcsolat is rejtély maradt a néző számára.

Film címe: Amikor lehunyod a szemed (Mara)

Játssza: Kultik Kaposvár

Rendező: Clive Tonge

Szereplők: Olga Kurilenko, Javier Botet, Gia Skova, Melissa Bolona, Craig Conway.

Hossza: 98 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában