Villon est

2019.01.15. 15:35

Villon tévé a pincében

Villon estet tartottak hétfőn a TIT Irodalmi Kávéházában. Különleges módon, egy tévé adásba ágyazva tárták a közönség elé a francia költő legszebb műveit.

Góz Lilla

– Rendhagyó Villon estet szerveztünk egy médiakritikába beágyazva – mondta el Orlik István, az egyik szereplő. – Már középiskolás koromban rajongtam Villon műveiért Sárközi György iskolatársammal együtt.

– Egy fedél nélküli eltévedt figura bőrébe bújtam bele – mesélte Sárközi György. – Egy kívánságkosár műsor keretében jelentem meg és elmondtam a saját kívánságomat, nem úgy, ahogy elvárták volna. A fiatal fiú barátjával az elmúlt 30 év közkedvelt műsora alapján válogatta össze a jeleneteket, Villon verseibe beágyazva.

– Kívánságkosár, Kékfény, Teleshop reklám és egy parlamenti közvetítésbe is bele lehetett pillantani – mondták el a fellépők.

– Villon nem volt egy párizsi mintapolgár, megfogott minket szabados viselkedése, írása, szembement az akkori rendszerrel és a szorult helyzetéből mindig sikeresen ki tudott menekülni – jegyezte meg Sárközi György.

Az akasztott ember balladája, Szép intelem az elveszett fiúkhoz, Védekezés a sors nevében, az Ellentétek versek is felcsendültek az est folyamán. Orlikné Horváth Vera szervező elmondta: november óta ismét várja a kultúrakedvelő közönséget a Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. Vendégük volt Csuja Imre és Scherer Péter színművész. Január 21–én Orlik István Flúgos zenetörténet címmel tart önálló estet, február 25–én pedig Sarkadi Kiss János és Molnár Csilla a Gasztronómia a magyar irodalomban előadását láthatja a közönség. Márciusban Olt Tamás és zenekara lép fel, április 9–én a Nő és férfi az irodalomban címmel Mihályfalvi László tart előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában