Bach mindenkinek

2019.03.22. 18:41

A Fő utcán és a kórházban is Bach zenéje szólt

Johann Sebastian Bachról szólt az elmúlt két nap Kaposváron. A Bach Mindenkinek Fesztivál keretében vetélkedővel, hangversenyekkel és térzenével is készültek a szervezők. Az országos zenei programhoz három évvel ezelőtt csatlakozott Kaposvár.

Marosi Gábor

Hosszú percekig hallgatták az emberek pénteken délután az Európa parkban a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertjét. A fúvósok húsz percen keresztül játszották Johann Sebastian Bach műveit. – A zene az egyik kedvenc szórakozásom – mondta Márkó Józsefné. – Egyik barátom folyamatosan tájékoztat a városban lévő zenei programokról, én pedig igyekszem ott lenni azokon. Bachot nagyon szeretem, otthon is szoktam hallgatni a régi bakelitlejátszómon – tette hozzá.

A Bach Mindenkinek Fesztivál öt évvel ezelőtt indult el. Kezdetben csak a fővárosi aluljárókban, metrókon és tereken szerveztek zenei programot. A kezdeményezéshez azonban idővel többen is csatlakoztak. Kaposváron három évvel ezelőtt szervezte meg először az eseményt Kerekesné Pytel Anna.

– Az a cél, hogy Bach zenéje sokakhoz eljusson – fogalmazott Kerekesné Pytel Anna. – Nemcsak az Európa parkban tartottunk koncertet, hanem a kaposvári kórházban is szólt a zene. Ott a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei játszottak zongorán, vadászkürtön és furulyán. Szerdán vetélkedőt is szerveztünk általános és középiskolásoknak, amelynek az volt a lényege, hogy mennyire ismerik Bachot. A gyerekek lúdtollal írtak kottát, illetve Bach szüleinek címeztek egy levelet, melyben Bach tanulmányairól kellett mesélniük. Ezt követően pedig a zeneiskolába szerveztünk egy hangversenyt, amelyen többen is felléptek – hangsúlyozta az esemény szervezője.

Kerekesné Pytel Anna munkáját fesztiváldíjjal ismerték el a Bach Mindenkinek Fesztivál budapesti nyitó napján. A kitüntetést összesen nyolcan vehették át. Kaposszerdahelyen sem feledkeztek meg a zenepedagógusról. Ani néni több évtizede dolgozik a településen, ahol a kórust irányítja. Fáradozását Kaposszerdahely Polgáraiért díjjal jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában