fotók

2019.05.29. 20:00

A kincsvadászok által feldúlt sírkápolna leletei mesélnek a múltról

Széleskörű összefogás bontakozott ki a romokban álló, szentgáloskéri Svastits-Bogyay sírkápolna megmentéséért. Egy régészeti feltárás után az itt talált leleteket szerdán a múzeumban mutatták be.

Kovács Gábor

Kerekasztal-beszélgetésre gyűltek össze a kápolna helyreállításán fáradozók a MNL Somogy Megyei Levéltárában. Egyöntetűen azt állítják, hogy az egykor tündöklő épület újra a környék ékessége lehetne, ha a régi pompájában feltámadhatna. A Svastits család Szentgáloskéren a XVIII. századtól birtokosként, jelentős somogyi famíliaként volt jelen. Tagjai vármegyei és országos hivatalokat töltöttek be, volt köztük országgyűlési képviselő és főszolgabíró.

– A konferenciát figyelemfelkeltésnek szántuk, így talán tudunk lelkes önkénteseket, támogatókat toborozni – mondta a kápolna kutatója, Kiss Norbert Péter kaposvári főlevéltáros.

A kápolnát a XIX. század végén szentelték fel, aztán a szocializmus idején leromlott az állaga. Tűz ütött ki benne, kincsvadászok dúlták fel, s a csontok később szanaszét hevertek a romok alatt. Varga Máté, a Rippl-Rónai Múzeum régésze vezette a nemrég véget ért feltárást. A törmelék alatt hat, itt eltemetett ember maradványait találták meg, közülük csupán egy idős nő ismeretlen. A kripta környékén azonosították a középkori település, Kér templomát. Onnan kerámiatöredékek, érmék, könyvcsatok, gyűrűk, sőt egy számszeríj nyila került elő. A leletekből a múzeumban nyitottak kiállítást.

– Hamarosan 3D-s szkenneléssel szeretnénk felmérni a kápolna épületét, és az eredményt átadjuk majd a műemlékvédelmi hatóságoknak – mondta Németh Györgyi, az Elherdált Műemlékeinkért Egyesület vezetője. Az országos szervezet karolta fel a Svastits-Bogyay sírkápolna helyreállításának ügyét.

– Jelenleg a forrásokat keressük a munkához, és kedvező fejlemény, hogy Witzmann Mihály országgyűlési képviselő a segítségét ígérte – számolt be erről Szabó Péter, Szentgáloskér polgármestere. – A felújított kápolna egy turistaútvonal része lehetne. A környékét parkosíthatnánk, és több helyi pár jelezte, hogy milyen jó lenne, ha ott házasodhatnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában