környezetbarát alkotás

2019.05.09. 14:00

Ismét hívogató a festőóriás műterme

Somogytúrra három éve visszatért a művészet. A festőóriás Kunffy Lajos műterme hívogatóan hatott az alkotókra. Idén alternatív textilsymposiont rendeznek.

Turbéki Bernadett

– A klímaváltozásra érzékenyen reagálva az idén a projektünkben újrahasznosított anyagokat fogunk használni alkotásainkhoz – mondta Paczona Márta a Magyarországi Alkotótelepek és Symposionok Társaságának elnöke. Hozzátette: monumentális kárpitokat, hangszigetelő paneleket, térinstallációkat készítenek majd. A két hetes művésztelep résztvevői között pályakezdő egyetemi hallgatók és már befutott művészek egyaránt jelen lesznek július közepétől. A csaknem harminc művész közé japán, francia, belga, holland, angol, és három erdélyi művészt is meghívtak. Valamennyien elhozzák kutatásaiknak eredményét, tapasztalataikat, amelyeket az egész napos alkotás után, esti előadások formájában ismertetnek is a résztvevőkkel.

– Alapítványi célunk a művésztelepen készült alkotásokból idővel egy kortárs textil gyűjtemény létrehozása, amelyhez szakmai támogatást kapunk – mesélte terveiket Paczona

Márta.

A symposion nem zárja ki a somogytúriakat sem a művésztelep életéből. Sőt, egyre inkább szeretnék bevonni a lakosságot is. Még a legkisebbekre is gondoltak, akiknek külön programot szerveznek majd. Tervezik, hogy minden háztartásból kérnek egy-egy már nem használt ruhadarabot, amelyekre kisebb-nagyobb átalakítása után új szerepet osztanak: egy cirkusz díszletét kívánják az újrahasznosítással megvalósítani belőlük. A gyerekeknek pedig a tervhez kapcsolódóan két hetes napközis tábor keretében lehetőségük lesz igazi artistáktól ellesni a porondművészet titkait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában