régi korok fénye

2020.01.28. 17:30

Fényes ezüstök és aranyak Somogyországból

Kaposvári Fényes ezüstök és aranyak Somogyországból címmel új, állandó numizmatikai kiállítást nyílt meg kedden a Rippl-Rónapi Múzeumban: az 500 érme között számos ritkaság látható, így Báthory István lengyel királyként vert aranydukátja, s a korabeli hamisítványokon kívül arany, ezüst valamint réz, bronz érméket is bemutatnak.

Harsányi Miklós

Felfokozott érdeklődés övezte a tárlatot, Ábrahám Levente múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket, s Dér Tamás kaposvári alpolgármester nyitotta meg a bemutatót.

 

– Mindig sok vád éri a múzeumokat és a múzeuológusokat amiatt, hogy a raktáraikban rengeteg anyagot őriznek, s aztán soha nem állítják ki őket – hangsúlyozta Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeu mumizmata-főmuzeológusa. – Ennek oka: hatalmas mennyiségű anyag van a raktárakban. A Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményében nagyjából 15 ezer darab pénz található, s az összeset lehetetlen egyszerre mindig kiállítani, s most is egy repenzentatív válogatás született, a magyar, illetve az antik idők pénztörténetét bemutató kiállítás. Nagyjából 500 darab pénz látható, ami néhány százaléka a 15 ezernek, de ezek a legszebb és a legjobb állapotú, illetve történeti háttérrel rendelkező pénzek. S szinte mindegyik darab Somogy megyéből származik.

Az ókortól 1711-ig tartó időszakot öleli fel a tárlat, tíz vitrinben állították ki a gyűjteményt, ahol a pénzverés technikájáról és a pénzhamisításról is átfogó képet kapnak a látogatók. Varga Máté régész-numizmata, a tárlat kurátora azt mondta: honfoglaláskori sírokból előkerült pénzérme éppúgy látható a kiállításon, mint a fonói éremlelet részeként megtalált XIV. Lajos tallér vagy Aba Sámuel ezüst denár, amit a régészek a 67-es út építése előtt Somogybabod térségében fedeztek fel. Az állandó tárlatot tervek szerint később félévente megújítják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában