festőművészet

2020.06.02. 20:00

Vászon sem kell a festményhez

Híres festményeket gondoltak újra a Rippl-Rónai Művészeti Kar Bozsik-Bakos-Kiss osztályának harmadéves színészhallgatói. Közösségi oldalukon kiaknázva a kreativitás és a gardrób adta lehetőségeket, néhol humoros, olykor különleges megoldásokkal gazdagították a művek eredeti mondandóját.

Góz Lilla

Öltözz be és játszd el, hogy Te vagy a műalkotás! címmel indított kihívást a budapesti Szépművészeti Múzeum. A Kaposvári Egyetem harmadéves színészhallgatói csatlakoztak a kezdeményezéshez és közösségi oldalukon osztották meg nap mint nap az újabb alkotásokat.

– Tervben volt egy osztályprojekt elindítása és bíztunk benne, hogy a híres festők alkotásainak nem mindennapi bemutatása elnyeri a látogatóink tetszését – mondta el Sikó Koppány színészhallgató. Volt, akinek az édesanyja fotózott, mást a testvére sminkelt. Koppány a járványhelyzetben Caravaggio A beteg Bacchus gyermek alkotását gondolta újra. – Édesanyám régóta vágyott egy profi sminkkészletre és én próbáltam ki először a fehér színt belőle, aminek annyira nem örült, továbbá borostyán indákat, szőlőt és egy fehér lepedőt használtam kellékként – mondta el az egyetemi hallgató.

Sikó Koppány hozzátette: a replikákkal szerették volna bebizonyítani, hogy ha távol is vannak egymástól, de tudnak együtt értékteremtő alkotásokat létrehozni a közösségi platformon át. Nagy segítség volt számukra Szabó Zsófia tanárnő művészettörténeti óráin tanultak. – Magyar képzőművészeket is választottunk, osztálytársam, Kárpáti Barnabás pedig Petőfi portrét jelenített meg, amelynek ismeretlen a szerzője – mesélte mosolyogva a harmadéves színészhallgató. Tary Patricia két osztálytársával készített el négy replikát. – A ruhák ránk voltak kötve, a karkötőt fülhallgatóval helyettesítettük és unokaöcsémet kértem meg, hogy vállalja a fotós szerepét – mesélte a színészhallgató. Hozzátette: hosszas keresés előzte meg a festmények kiválasztását és két órájuk közötti szünetben készítették el a replikákat. – Volt, amikor fizikailag lehetetlennek tűnt azt visszaadni, ami a képen van, Fanni négy könyvön állt kifacsart testhelyzetben és az lett a legjobb a fotók között – árulta el Tary Patricia. A replika sorozat folytatódik, a közösségi oldalon újabb fényképeket tesznek közzé a színészhallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában