írott történelem

2020.07.18. 15:00

Ezer esztendőnket foglalta versbe Gyócsi László

Ötvenedik kötete jelent meg Gyócsi Lászlónak, az öreglaki származású író ezúttal nem történelmi regényt írt, hanem verses kötetet, amely az ezeréves államiság időszakát dolgozza fel.

Góz Lilla [email protected]

Harmincezer cikket írt Gyócsi László, amikor hátat fordított a napilapos világnak. Újságírói pályájának „szellemi hordalékában” kutatva különös kincsekre lelt. Javarészt Kupa-Koppányról és Somogyvárról. Hajlott hátú nénike idigókék kötényben adta egykor a regénycímet. Véli, talán innen az írói indíttatás.

Fotó: Lang Róbert

Ötvenedik kötete jelent meg Gyócsi Lászlónak, az öreglaki származású író ezúttal nem történelmi regényt írt, hanem verseskötetet, amely az ezeréves államiság időszakát dolgozza fel. Történelem lírában címmel jelent meg a legújabb kötet.

– A jubileum alkalmából egy történelmi verseskötetet írtam, amelynek az ötlete már két éve megfogalmazódott bennem és a 91. Ünnepi Könyvhétre terveztem a bemutatását – mondta el lapunknak a somogyi származású író. – A magyar államiság ezer esztendejét dolgozom fel ötven versben. Attila vezér és Csaba királyfi, valamint Kupa-Koppány, Somogy hercege is szerepel a kötetben, utóbbi élen járt abban, hogy a Kárpát-medence egy nagy közösség központja legyen, de Szent László sem maradhatott ki legújabb könyvemből, róla is született egy vers – sorolta az író.

Megjegyezte: Kupavár gyermekkora színhelye és számos írásában központi témaként foglalkozik Somogyvár és környékének történelmi múltjával. Bízik abban, hogy ősszel a somogyiak is megismerhetik majd a legújabb, lírai alkotását. – A koronavírus-járvány miatt a június elejére tervezett könyvheti rendezvénysorozat elmaradt, azonban reménykedem benne, hogy szeptember végén, az új időpontban Kaposváron bemutathatom majd az új kötetemet – jegyezte meg Gyócsi László. Az öreglaki betűvető addig sem pihen, már dolgozik új könyvén, amelynek címe A médiából az irodalomba lesz, s nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy bemutassa: hogyan vált a rendszerváltás után újságíróból regényíróvá. Számos izgalmas történetet, kulisszatitkokat is ígér az öreglaki származású író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában