komatál

2021.01.26. 20:00

Egy tál figyelmességet visznek az újszülött otthonába

Somogyvárra került egy újabb komatál. A Nemzeti Művelődési Intézet 2019 óta azon dolgozik, hogy helyi közösségekben felélessze azt a régi hagyományt, miszerint az újszülött világra jöttét követő időszakban a kismama környezetében élők naponta friss főtt étellel gondoskodnak a családról.

Góz Lilla

Habán technikával készült leveses tállal, ókalocsai hímzésű komakendővel és csuhéval bevont borosüveggel gazdagodott a Somogyvári Komatál Közösség. Hegedüs Henrietta kedden vehette át az ajándékot Kaposváron. A művelődésszervező elmondta: a közelmúltban Somogyváron több családnál született gyermek, ezért döntött úgy, hogy létrehoz egy olyan közösséget, aminek tagjai megkönnyítik a családok első napjait a kórházból hazatérve. Hozzátette: a pályázat feltétele az volt, hogy 12 napon keresztül segítsék a kiválasztott családot és a recepteket, ételfotókat pedig feltöltsék az intézet oldalára. – Még nem árulom el, hogy kihez látogatunk el a hétvégén, de bízunk abban, hogy ízleni fog nekik a húsleves, amit viszünk – mondta el az alapító. Hozzátette: a megyére jellemző finomságokkal szeretnék meglepni a kiválasztott családot, biztosan kerül az asztalra rétes és fonott kalács is. Az a céljuk, hogy csapatukkal felélesszék a komatálküldés régi hagyományát, ami kifejezte a gyermekágyas anyák iránti figyelmességet.

– 2019 év végén indult el a Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programja az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, együttműködve a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével – mondta el a Lovász Henriett, a somogyi intézet igazgatója. A jövőben is folytatják a programot és bíznak abban, hogy minél több településen alakulnak komatálközösségek.

Hagyományápolás és közösségépítés

– Kedden a negyedik tálat adtuk oda, korábban egy őrtilosi, egy szennai és egy nagybajomi család örülhetett az ajándéknak a helyi közösségek révén – mondta el Lovász Henriett, somogyi igazgató. Hozzátette: céljuk a programmal, hogy segítsék a gyermekágyas édesanyák mindennapját csaknem két héten keresztül, de azt is a küldetésüknek tekintik, hogy közösségépítő folyamatot indítsanak el a megye településein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában