emlékév

2021.01.30. 14:00

Kiadásra vár Együd kézirata

Nagyszabású emlékévvel tiszteleg a Balaton Táncegyüttes Együd Árpád, az együttes egyik alapítója és első koreográfusa emléke előtt. A néprajzkutató ma lenne 100 éves.

Koszorus Rita

Együd Árpádról készült fotómontázzsal indítja a jubileumi évet a Balaton Táncegyüttes, s ehhez ritka fotókat sikerült összegyűjteniük a néprajzkutatóról. – Árpi bácsi általában a kamera másik oldalán állt, ezért sajnos nincs róla sok kép – mondta Csuti Péter, az együttes vezetője.

A megye jeles folkloristája különösen fontos az együttes számára, hiszen egyik alapítója volt, s tulajdonképpen Együd Árpád juttatta fel a Balaton Táncegyüttest a magyar néptánc térképére, ő volt az első koreográfusa is. A jubileumi emlékév kiemelt eseményének szánják a nyárra tervezett gálaműsort, ahol több érdekességet is terveznek táncosok. – A szabadtéri színpadon a Somogy Táncegyüttessel közösen lépünk fel – sorolta a programterveket Csuti Péter. – Fodor Jankával azt találtuk ki, hogy a műsorban egyféle emlékmozaikként bejátszunk interjúrészleteket Együd Árpád pályatársaival, volt táncosaival és olyan emberekkel, akik vele együtt dolgoztak, jól ismerték.

Emellett Együd emblematikus koreográfiáit is színpadra vinnék. A múltban a Balaton Táncegyüttessel előadottak közül is válogatnának, így az üveges tánc, a huszárverbunk, az ébredés a cigánytanyán, a palotás is színpadra kerülhet.

Az Együd Árpád életét bemutató kiállítást a Siófoki Városi Könyvtárral közösen szervezik meg. – Náluk is találhatók olyan anyagok, amelyeket eddig még nem láthatott a nagyközönség. Az iratok, dokumentumok mellett az intézmény birtokában van egy füzet is, amelybe Együd Árpád a koreográfiáit írta fel – tudtuk meg a Balaton Táncegyüttes vezetőjétől. – Ezeket restaurálják, di­gitalizálják és kiállítják. Szeretnénk megkeresni azokat a helyeket, ahol Együd Árpád alkotott, hogy minél átfogóbb képet adhassunk a munkásságáról.

A koreográfus életútját bemutató tárlat a Kálmán Imre Emlékházban lesz majd megtekinthető. Amennyiben ezt nem engedi fizikailag a vírushelyzet, úgy digitálisan teszik elérhetővé a tárlatot.

A Somogy Megyei Néptáncszövetség is csatlakozik a programsorozathoz, hiszen az Együd Árpád emlékére rendezett Somogy Megyei Ifjúsági és Néptáncfesztivál a tervek szerint idén Siófokra kerül. A Balaton Táncegyüttes azt is kezdeményezte, hogy a szabadtéri színpadot a koreográfus, néprajzkutatóról nevezzék el, valamint a posztumusz díszpolgári címre is jelölték.

Felkarolnák Együd kéziratának kiadását. – Tudomásunk van arról, hogy van egy kézirata, amely lektorálásra vár – mondta Csuti Péter. – Ez meg is történt volna még életében, csak a lektor Szegedről felutazott a fővárosba, és ott elütötte a villamos, így nem tudta lektorálni az Együd által jegyzett Búcsúsok és istóriások című anyagot.

Fotó: Németh András

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában