varázslóiskola

2021.02.07. 16:30

Roxfortban farsangoltak a barcsi deákosok

Dumbledore professzor, McGalagony, Hagrid az Azkabani fogoly és a dementorok is részt vettek a barcsi Deák Ferenc Általános Iskola rendhagyó farsangján. Ahol ugyan a szokásos diszkó elmaradt, de a felső tagozatosok bevonásával a Harry Potter regények világát jelenítették meg a suliban.

Turbéki Bernadett

A diákok, és tanárok a hétköznapokban, akik komolyan vették a tematikus hét csúcspontját. Látszólag a pedagógusok némelyike még nagyobb energiát is fektetett a jelmezébe, mint maguk a gyerekek.

 

– Nem emlékszem, hogy korábban lett volna programunk, ami ennél jobban megmozgatta volna a felső tagozatot, ahol eddig kevésbé volt jellemző a farsangi beöltözés – mondta Bencéné Németh Bernadett, a barcsi Deák Ferenc Általános Iskola igazgatónője, aki a regénybéli Mc Galagony professzor talárját öltötte magára.

Egy héten keresztül minden nap újabb és újabb varázslattal lepték meg a barcsi deákosokat. Hétfőn egy kiállítás nyílt Dormán Viktória Harry Potter rajongó gyűjteményéből. Keddtől már a Teszlek süveg csoportosította a gyerekeket, szerdán kipróbálhatták a láthatatlanná tevő köpenyt. A hét második felében az iskolacsengő hangja átváltott a film zenéjére. Pénteken pedig teljes volt az extázis. A tantermek a regényben szereplő Roxfort világát idézték, a diákok díszítésének köszönhetően. A mosdó, vagyis a „szükség szobája” Hisztis Mirtilltől bizonyult hangosnak, és volt olyan tanterem, ahová ugyanolyan kőfalon keresztül léphettek be a diákok, mint a regényben szereplő mágikus pályaudvar kilencedik és háromnegyedik vágányánál.

 

– A teremdíszítés az osztályok közötti vetélkedő része. Díjazzuk a jelmezeket, és a regénysorozathoz kapcsolódó kvíz eredményét is – mondta az igazgatónő. – A jutalmak pedig szintén roxfortiak: nem tárgyak, hanem kiváltságok – tette hozzá. Az első helyezettek olyan kuponoknak örülhettek, amelyek egy alkalommal felmentést adnak a felelet alól, a második legjobbak kuponjai egy alkalommal kiváltják az el nem készült házi feladatot, a harmadik helyezett osztály tanulóinak pedig egy alkalommal nem szükséges a büfésort kivárni. A nyertes osztály egy hétig szerkesztheti a jövőben az iskolarádió műsorát is a tízórai szünetekben.

– Anyukámmal megvásároltuk a kellékeket, és a lányokkal közösen készítettük el a díszítést – mondta Kuczkó Flóra, az egyik hatodikos.

– Nehezen értük el, hogy a fiúk ne szedjék le azonnal, sok időbe telt, míg a füzérek elkészültek – mondta Horváth Valéria, akinek osztályfőnöke Mrs. Weasley-nek öltözött.

– Bevallom, hogy nem mozgok otthonosan Harry Potter világában, de igyekszem felzárkózni. A lányom segített a jelmezemben, mert úgy érezte, ez a karakter közel állna hozzám – árulta el Benkéné Péntek Zita, aki szerint a felsősök még nem lelkesedtek ennyire semmiért. A főszereplőkön kívül az epizódszereplőket is megjelenítette egy-egy tanuló.

— Sikító mandragórának öltöztem – árulta el az ötödikes Hargitai Kata, aki egy virágcserépbe került a tökéletes látvány érdekében. – Olyat szerettem volna, ami különleges – tette hozzá. A mandragórákkal foglalkozó Bimba professzor is megelevenedett az iskolában.

– A lányom javasolta, aki Harry Potter rajongó, hogy öltözzek Bimba professzornak, mert kedves, bájos, és vidám karakter — mondta Czirákiné Kovacsics Anita. A jelmezverseny mellett számos kísérőprogram szerepelt az alkalmi varázslóiskolában, ahol megválasztották Roxfort hercegét és hercegnőjét, egy kartonokból összeállított vonat pedig szelfi háttérként szolgált. A tematikus farsangnak akkora sikere volt, hogy már most eldöntötték, jövőre is feldobnak egy témát, amely motiválhatja a felsősöket.

Varázstárgyak a barcsi iskolában

Beszélő Teszlek süveg, és láthatatlanná tévő köpeny. Ezeket a csodálatos tárgyakat is kipróbálhatták a diákok Szőke Ádám rendszergazda jóvoltából.

— Gyakran gondolkodom azon, miként tudnám megoldani, hogy eltűnök a munkahelyemről. Így született meg a láthatatlanná tévő köpeny gondolata – mondta nevetve az informatikus, aki az iskolát vezető „Mc Galagonynak” is csak az utolsó pillanatban árulta el, hogyan lepi meg a gyerekeket egy zöld lepel segítségével. A köpeny egy filmes trükknek köszönhetően a monitoron látszólag eltünteti a gyerekeket. Másik találmánya a Teszlek süveg volt, amely tényleg beszélt és azt is megmondta, hova osztaná be a viselőjét.

– Egyik kolléganőm elkészítette a süveget, én pedig legorobotokat tettem bele, amelyek akkor indítják be a hangszórót, amikor öt centiméternél kevesebb a távolság a kalap és a próbálkozó között – árulta el az informatikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában