elismerések

2021.03.16. 08:21

Tíz somogyi kapott állami kitüntetést a nemzeti ünnepen

Tudományos területen, a szegények megsegítéséért és az egészségügyben végzett munkájukért kaptak magas állami kitüntetéseket március 15. alkalmából somogyi szakemberek. Az idei ünnep rendhagyó volt, hiszen a koronavírus járvány miatt nem adták át a díjakat a Parlamentben, hanem a Magyar Közlönyben ismertették a díjazottak névsorát.

Koszorus Rita

Sárospatak, 2016. augusztus 12. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás szólisták a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjén a 25. Zempléni Fesztivált Sárospatakon, a Rákóczi-várban 2016. augusztus 12-én. Balról Hollerung Gábor karmester. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Széchenyi-díjat kapott Szakály Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézete Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára, korábban Somogy Polgáraiért és Somogyi Príma díjjal is elismerték munkáját. Magyarország számára pályafutása során a történettudomány területén végzett több évtizedes, kiemelkedő jelentőségű kutatói munkáját ismerték el a magas rangú kitüntetéssel.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat elismerést kapott Somos László, a Kaposvári Egyházmegye általános helynöke, a kaposfői Szent Vendel Plébánia plébánosa. A szegény sorban élők, különösen a hátrányos helyzetbe került roma családok megsegítése érdekében végzett önzetlen lelkipásztori szolgálata elismeréseként részesült a díjban.

Kossuth-díjat kapott Lovász Irén, népdalénekes, néprajzkutató, érdemes kutató. A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és

Társadalomtudományi Kara Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetének egyetemi docense, akinek pályafutása Siófokról indult. A nemzeti ünnepen a Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a népművészet identitásmegőrző szerepe mellett a népdaléneklés lélekgyógyító és közösségformáló erejét is elhivatottan hirdető, kiemelkedő előadóművészi, kutatói és pedagógiai életműve elismeréseként kapott Kossuth-díjat.

Magyarország Érdemes Művésze kitüntetést kapta Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész.

Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott a somogyi származású Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító. A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata

kitüntetést érdemelte ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. vízbiztonsági rendszerének kialakítása területén végzett színvonalas munkája elismeréseként Szebényiné Vincze Borbála, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. technológiai osztályvezetője.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesítették dr. Mohr József háziorvost, Segesd korábbi polgármesterét a dél-somogyi település érdekében végzett több évtizedes, magas színvonalú körzeti orvosi, valamint eredményes településvezetői munkája elismeréseként.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta Szigeti Orsolya, a MATE Gazdaságtudományi Karának megbízott dékánja. A szakember kimagasló színvonalú, innovatív oktatói-nevelői és tudománynépszerűsítő tevékenysége, valamint a szervezeti kultúra fejlesztése iránt elhivatott vezetői munkája elismeréseként részesült az elismerésben.

Somogy megyében végzett magas színvonalú szakmai, valamint aktív érdekképviseleti tevékenysége elismeréseként Budai Ferenc festő-, mázoló- és tapétázómester, az Ipartestületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült. Szentes István nyugállományú alezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Marcali Bajtársi Egyesületének elnöke a Magyar Bronz Érdemkereszt katonai tagozat kitüntetést vehet majd át.

Borítókép: Kokas Katalin, hegedűművész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában