előremutató múlt

2021.03.13. 19:30

Meghallották az idők szavát Szennán

Egy többfunkciós, XXI. századi igényeket maximálisan kielégítő látogatóközpont épülhet az elkövetkezendő öt évben a Szennai Skanzenben.

Turbéki Bernadett

A jelenlegi infrastruktúrájával a szabadtéri múzeum elérte látogatófogadási, kiszolgálási lehetőségeinek maximumát, ami azt jelenti, hogy évről évre 20 ezer látogatót tudnak fogadni. Ezért idegenforgalmi szempontból vált szükségessé egy multifunkcionális látogatóközpont létesítése. Az önkormányzat és a skanzen közösen kívánnak részt venni a településfejlesztési pályázaton.

Jelenleg a településnek és a múzeumnak sem áll rendelkezésére részletes fejlesztési program, ezért első lépésként ötletpályázatot írtak ki, amelyhez a tervezők már elkezdték a terepszemléket. Az ötletbörze keretében arra kérik a tervezőket, mutassák meg, hogyan képzelik el a Szennai Skanzen látogatóközpontját. A tervezők április elsejéig nyújthatják be ötleteiket.

Az önkormányzat és a skanzen jelenleg arra várnak, hogy kiírják a településfejlesztési pályázatot.

A mostani fogadóépület a régi református parókia, hamarosan ennek szerepét venné át az új funkciókkal bővített látogatóközpont. – Terveink szerint a mostani focipálya és a gépszín helyén épül majd a látogatóközpont — mutatta meg a helyszínt Farkas Gergely múzeumpedagógus. – Az itt látható gépek többségét szeretnénk restauráltatni valamint működőképes állapotba hozni.

– Olyan modern épületet szeretnénk, amely jelenlétével nem nyomja el a talpas-vázas, műemlék házakat – tájékoztatott Balogh Enikő, a tagintézmény vezetője. – Irodák, interaktív kiállítások kapnának helyet benne, valamint időszaki tárlatok rendezésére és vándorkiállítások befogadására is lehetőség nyílna. Épülne még konferenciaterem, helyi termelők számára múzeumbolt és egy somogyi ételeket kínáló bisztró jellegű étterem is.

Találkozási pont

– A leendő időszaki kiállítási terekkel lehetőség nyílna nem csak néprajzi témájú tárlatok rendezésére, a múzeumban megjelenhet akár a képző- és iparművészet is, illetve az épület lehetőséget adna új múzeumpedagógiai tematikák kidolgozására, valamint különböző kulturális események színtere is lehetne – mondta Farkas Gergely, a skanzen múzeumpedagógusa.

A presszó jellegű étteremre pedig nagy várakozással tekint a skanzen vezetősége. – Hiánypótló szerepet töltene be a skanzenben, a korábbi tapasztalatok alapján a látogatók étkezési lehetőség híján ugyanis gyakran Kaposvárra mentek ebédelni – tájékoztatott Balogh Enikő.

A tervek szerint a skanzen nyitvatartási idején túl is látogatható lesz az étterem, így nem csak étkezési lehetőséget biztosít, hanem találkozási pont is lehet az itt élőknek és az átutazóknak egyaránt– tette hozzá Balogh Enikő.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában