Drávai értékek

2021.04.10. 09:00

Turistaközponttá válik Barcs folyóparti jelképe

Gőzmozdony, kenu, kerékpár és kikötői kiállítóhely is várja hamarosan a Drávához érkezőket.

Góz Lilla

Még az idei évben megkezdődik a barcsi kikötői sóraktár átépítése egy nemzetközi együttműködésben beadott pályázatnak köszönhetően.

Barcs és a horvátországi Belisče a dualizmus korának ipartörténeti értékeire alapozva csalogatna vendégeket a térségbe. Somogy déli kapujában a kikötőben található az egykori élénk vízi kereskedelemre emlékeztető sóraktár épülete, amelyet az idén interaktív kiállítótérré és turisztikai központtá alakítanak át.

Az 1800-as évek végén Barcs élénk nemzetközi kereskedelmi központ volt, a XX. század elejére Somogy második legnépesebb településeként tartották számon. E korszak egyik emléke a kikötőben lévő raktárépület. A barcsi sóraktár évtizedeken át kihasználatlanul állt, állaga leromlott, a kikötő és a parti sétány megépítése után kézenfekvő volt az idegenforgalmi hasznosítása.

Koós Csaba, Barcs polgármestere lapunknak elmondta: 85 százalékban uniós forrásból valósulhat meg a fejlesztés, amelyhez a kormány biztosítja a költségek 10 százalékát, így Barcsnak csupán a teljes költség 5 százalékát kell önrészként kifizetnie az idén induló építkezés során.

A 994 ezer eurós program keretében a vízi sportok feltételei is javulhatnak a határfolyón. A beruházás végére már eszközöket is bérelhetnek a kenutúrákhoz, kerékpártúrákhoz az idelátogatók.

Koós Csaba a nemzetközi egyeztetések után azt is elmondta: Belisčén egy jelentős ipartörténeti emléket korszerűsítenek és a közös horvát–magyar programhoz csatlakozott az Eszéki Kikötőigazgatóság is, amely a Dráván a sportcélú kikötők fejlesztését valósíthatja meg.

Restaurálják a gőzmozdonyt

A korábban jelentős magyar lakossággal bíró partnertelepülés, a horvátországi Belisče egy magyar szempontból is jelentős ipartörténeti emléket épít újjá. A Ciro vagy Guco néven is ismert keskeny nyomtávon közlekedő Gutmann- gőzvonatot restaurálják a horvát oldalon. A nagykanizsai kereskedőről elnevezett szerelvény mellett a településen máig őrzik a magyar történeti értékeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában