tanévkezdés

2021.08.03. 16:30

Időben érkeznek a tankönyvek a somogyi iskolákba

Elkezdték kiszállítani a tankönyveket a somogyi iskolákba is. A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumba kedden érkeztek meg a könyvek és a munkafüzetek. A következő napokban folyamatos lesz a szállítás a megyében, s tanévkezdésig minden intézmény megkapja a kiadványokat. A tankönyvekért idén sem kell fizetni a diákoknak.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

Az ablakon keresztül érkeztek meg a tankönyvek kedden délelőtt a Munkácsy Mihály Gimnáziumba.

A szállító cég teherautója az egyik udvarra néző tanterem mellett parkolt le, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban pakolhassanak ki a járműből. Az épületen belül „élő láncot” alkotva diákok várták a könyvcsomagokat, majd évfolyamonként a padokra pakolták a súlyos kiadványokat.

Fotó: Muzslay Péter

A Munkácsy Mihály Gimnáziumba valamivel több mint 7600 tankönyv és munkafüzet érkezett a 2021/22-es tanévkezdésre. A segítőknek és a felügyelő pedagógusnak több száz kilót kellett megmozgatni mire minden könyv a helyére került. A tudást tartalmazó kiadványokat nemcsak évfolyamonként, de tantárgyanként is külön válogatták. A tanulók a korábbi években a fecsketábor idején vették át a tankönyveket. Az eseményt azonban idén a koronavírus járvány miatt nem szervezik meg, ezért a csomagokat majd csak augusztus 30-án osztják ki a diákoknak. A Munkácsyban több mint nyolcszázan vehetik át a munkafüzeteket és a könyveket.

 

A kiadványokért senkinek sem kell fizetni. Az általános iskola első osztályától a középiskola 12. évfolyamáig mindenkinek ingyen járnak a tankönyvek. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában tartott sajtótájékoztatón elmondta, az állam 2020 óta átvállalja az 1-12. osztályba járó valamennyi nappali tagozatos diák tankönyvének árát. Ezzel összesen 13 milliárd forintnyi kiadást vesznek le a magyar családok válláról – tette hozzá Rétvári Bence.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, naponta mintegy 500 iskola jut hozzá a tankönyvekhez, amelyeket augusztus 31-ig szállítanak ki az intézményekbe. Tőczik Zsolt hozzátette, a 13 millió 300 ezer tankönyv 84 százaléka állami kiadvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában