kézművesség

2021.10.23. 11:30

Újjászületik a szalma a kezei között

Szalmából, csuhéból készít dísztárgyakat a kaposvári Dévai Tiborné. A népművészeti elemeket ötvözi az iparművészettel, így olyan formákat készít, mint az esőcsiga, a pásztorbot, de a magyar címert és a Szent Koronát is megfonta szalmából.

A. G.

A korábban műszaki területen dolgozó alkotó a nyugdíjas­éveinek elején kezdett el foglalkozni a kreatív tevékenységgel, ami számára kikapcsolódást nyújt, ám az elkészült tárgyak közül sokat elajándékozott. – Gyermekkoromat falun töltöttem, ezek az évek a végtelen tér, a szabadság érzéseként maradtak meg bennem – mondta az alkotó. – Itt ismerkedtem meg a szalmavirág, a békarokkafonás, az árvalányhaj világával.

A fiatalok ezt már nehezen értik meg, pedig a szalma és csuhé a természet kincse, a legolcsóbb alapanyag, amiből csodákat teremthetünk egy kis fantáziával, ügyességgel és sok-sok türelemmel – tette hozzá. Úgy érzi, habár a kézműves termékek iránti kereslet jelentősen megnőtt, azonban a szalma- és csuhéfonó alkotók száma nem lett több.

Dévai Tiborné a hobbitevékenységéről két kiadványt is megjelentetett, amelyben gazdagon illusztrálva mutatja be az egyes tárgyak elkészítésének folyamatait, így az is el tudja készíteni a fonásokat, aki eddig még nem foglalkozott ilyen kézműves technikával.

Fotó: A. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában