Textilszobrászat

2021.12.19. 09:00

A kaposvári márványporos szent pár útja Rómáig vezetett

A Vatikánban állították ki Kurdi Csilla, kaposvári paverpol-textilszobrász egyik alkotását. Az alkotó Szent Család című művét is beválogatták ugyanis a római 100 Jászol kiállításra. Kurdi Csilla egyedüliként képviselte Somogy megyét a vatikáni megnyitó ünnepségen.

Marosi Gábor

– Még most is két méterrel a föld felett járok, akkora élmény volt számomra – kezdte a római beszámolóját Kurdi Csilla. Az alkotónak már tavaly is kiállították az egyik munkáját a Vatikánban, akkor azonban a járvány miatt nem tudott elutazni a helyszínre. – Úgy gondoltam, hogy idén is pályázok a kiállításra és az esélytelenek nyugalmával adtam be az egyik alkotásomat, amelyet még tavaly készítettem – mondta lapunknak a textilszobrász. – Óriási öröm és megtiszteltetés számomra, hogy idén is én képviselhetem Magyarországot, Somogy megyét és Kaposvárt – tette hozzá. 

Méltó helyre került az alkotás.

Kurdi Csilla elmondta: alkotása természetes anyagok felhasználásával készült, a szoborfej azonban marmorinból, márványporos gipszből. Ez sokkal szilárdabb és erősebb anyag, mint a sima gipsz. A hófehér szobrot herendi motívumokkal díszítette az alkotó. Ezeket a mintákat szalvétából, aprólékos munkával ragasztotta rá a szent pár ruhájára. Kurdi Csilla elmondta, munka mellett a szabad­idejében, körülbelül egy hónap alatt készítette el a szobrot. 

A kaposvári alkotó munkája – a többi 99-el együtt – a római Szent Péter téren, a vatikáni külső köroszlopcsarnokában kapott helyett. A 100 Jászol kiállítás munkáit az elmúlt évtizedekben a Piazza del Popolo téren mutatták be, néhány évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy áthelyezik a Vatikánba. 

Kurdi Csilla kiemelte, tavaly hét, idén viszont már 12 magyar kézműves alkotó képviselte az országot. Volt köztük fafaragó, csuhéfonó, tűfestő és üvegműves is. A paverpol-szobrász hozzátette, a kiállítás szervezői nagyon kedvelik a magyar alkotók munkáit, azért is, mert természetes anyagokkal dolgoznak. A római tárlat advent második vasárnapján, december 5-én nyílt meg és január 9-ig látogatható. 

 

Rómát is bejárhatták az alkotók 

A magyar alkotók munkái a Magyar Kézművességért Alapítványon (AMKA) keresztül jutottak el az olasz fővárosba. A megnyitón heten képviselték hazánkat. Kurdi Csilla elmondta, a kiállítást Salvatore Fisichella, az Új Evangelizáció Pápai Tanács elnöke áldotta és nyitotta meg, a ceremónia kezdetén pedig az égi áldást is megkapták, mert elkezdett csöpörögni az eső. A kaposvári paverpol-textilszobrász hozzátette, egy katolikus fenntartású házban volt a szállásuk. A recepciós egy magyar hölgy volt, akit szintén büszkeséggel töltött el, hogy több magyar alkotás is helyet kapott a Vatikánban. A magyar delegációnak feszítetten ugyan, de maradt ideje arra is, hogy kicsit megismerje Rómát. Az alkotók körbejárták a Vatikáni Múzeumot, voltak a Colosseumban és a Forum Romanumban is. Kurdi Csilla elmondta, több olasz városban is járt már eddig, de Rómában most először. Az utazás előtt nem sokkal volt a születésnapja, ezért még hálásabb, hogy eljutott az olasz fővárosba – tette hozzá a textilszobrász. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában