Filmkritika

2021.12.13. 18:09

Minden jó, ha a vége karácsony

Igazi karácsonyi vígjátékot nem mutatott fel a hazai filmgyártás mostanáig, régóta tátongó űrt igyekeztek megtölteni a Nagykarácsony című filmmel az alkotói. A célt nem sikerül megnyugtatóan elérni.

Koszorus Rita

Forrás: nfi.hu

Tiszeker Dániel rendezőként az alapot véleményem szerint az Igazából szerelem és a Reszkessetek betörők egyvelegéből merítette, ami inkább biztonságot adhatott a sorvezetéssel. A történet főhőse Arnold (Ötvös András), a sokszorosan kitüntetett tűzoltó, igazi sorsfordító drámába kerül, amikor egyetlen este alatt gyakorlatilag összeomlik az élete. Egy karácsonyi vásárban kénytelen szolgálatot teljesíteni ahelyett, hogy életeket mentene. Morcosan, de viszonylag gyorsan beilleszkedik a közösségbe, ami azért nyilvánvalóan nem mentes konfliktusoktól. A dramaturgia erős és rém egyszerű: sikerül-e megmenteni Arnold karrierjét, és nem mellékesen az egész karácsonyt. 

Tetszetős a nehezen induló, de a végére kerek sztori. A történetszálak is viszonylag követhetőek, habár az elmaradhatatlan szerelmi szál talán túl gyorsan fejlődik bemutatkozásból a csalódott zokogásig. A filmbéli gyerekszereplők kifejezetten ügyesen mozogtak és színészkedtek a filmvásznon, kaphattak volna több szerepet is. Zeneileg sikerdarab a film, rengeteg ismert karácsonyi dal is felcsendül, de szerencsére nem mézeskalácsszirupra hangszerelve. A poénok tényleg viccesek, a mozizó arcokra a közel két óra alatt végig mosolyt tudtak csalni. 

Forrás: nfi.hu

A Nagykarácsony hű marad a jól bevált hollywoodi recepthez: mindenkit utolér a szerelem és ezzel a boldogság karácsonyra. 

Sikerült egy olyan karácsonyi filmet alkotni, amely éppen annyira lett csöpögős, hogy még ne legyen túl negédes és úgy mutassa be a tűzoltók munkáját az év végi ünnepek idején, hogy kellőképpen komolyan is veszi őket. 

Kifejezetten ügyesek voltak a vásznon a gyermekszereplők

Nagykarácsony, magyar vígjáték, 109 perc

Rendező: Tiszeker Dániel 

Szereplők: Ötvös András, Zsigmond Emőke, Scherer Péter, Szeredneyey Béla, Szabó Kimmel Tamás.

Játssza: Kultik Kaposvár

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában