Adventi kalendárium

2021.12.18. 15:30

Minden napra kapnak egy kicsit a múzeumból a járókelők

Évek óta üde színfoltja Kaposvárnak a múzeum elé kihelyezett adventi naptár. Míg korábban az ismeretterjesztés volt a cél, addig idén a múzeumi dolgozók osztanak meg velünk egy-egy adventi gondolatot.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang R.

Először hét éve állítottak óriáskalendáriumot a múzeum előtt. Leginkább a kiállításokon szereplő különleges leletanyag, és népművészeti tárgyak fotói, idézetek szerepeltek a forgatható lapocskákon. Idén, mintha egy ház ablakaiból tennék, úgy tekintenek ránk a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum munkatársai, s egy-egy ünnepi gondolatot is megosztanak velünk. Bibliai idézetek, versek, és még dalszövegek is fellelhetők a gondolatok között. 

– Sokan vannak közöttünk, akikkel nem találkoznak múzeumlátogatás során a kaposváriak, mégis elengedhetetlenül fontos a munkájuk – mondta Őszi Zoltán múzeumpedagógus, aki egy saját, gyermekkori történetet osztott meg idézet helyett a naptárban. 

– Nagyon érdekes, hogy mennyire egységes az itt dolgozók gondolkodásmódja. Nem beszéltünk össze, mégis mindannyian olyan idézetet választottunk, amely emberi értéket közvetít. A fotók pedig azt mutatják, hogy a munkánkba beleadjuk az egyéniségünket – mondta Pisztora Zsófia, néprajzos muzeológus, aki az idei adventi naptár témáját javasolta. – Kicsit kifogytunk a témaötletekből, ezért is javasoltam, hogy idén mi magunk köszöntsük a kaposváriakat – mondta az ötletgazda. 

Ahogy az ünnep közeledik, úgy köszöntenek bennünket napról napra egyre többen a kinyílt ablakokból a múzeumban dolgozók, akikkel kevésbé találkozunk, hiszen sokan a háttérben tevékenykednek. Grafikus, múzeumpedagógus, régész, restaurátor, néprajzosok, digitalizációs munkatársak, gyűjteményvezetők kaptak helyet az ablakokban. Mindenkit a saját munkaterületén kapott lencsevégre az intézmény fotósa, Csernák Bálint. Őt magát, munkatársunk, a Somogyi Hírlap fotóriportere, Lang Róbert fotózta le. 

– Huszonnégy ablak van, és többen jelentkeztek, mint amennyi hely van, de ezt úgy oldottuk meg, hogy a Rippl-Rónai-villában és a Desedai Látogatóközpontban dolgozók egy-egy csoportképen szerepelnek – mondta Ábrahám Levente, az intézmény igazgatója. Azt is elárulta, hogy vele fordul majd az utolsó ablak. 

 

A naptárkészítő asztalosmester is felkerült rá 

Ahhoz, hogy a múzeum működni tudjon, szükség van olyan munkatársakra is, akik a technikai hátteret biztosítják. Hegyi Imre asztalosmester hét évvel ezelőtt, maradék anyagokból alkotta meg az adventi kalendárium szerkezetét, amelynek minden még át nem fordított ablaka egy picike lakattal van lezárva az előre kíváncsiskodók elől. 

– A hat évvel ezelőtt nyugdíjba vonult Imre bácsi nagyon örült, hogy ilyen népszerű az alkotása. Amikor megtudta, hogy idén egykori munkatársai szerepelnek a naptár ablakain, ő is jelentkezett, hogy szeretne szerepelni. Neki is helyet biztosítunk majd középen – mondta Pisztora Zsófia, akinek ötlete minden munkatársának tetszett. Akik most helyszűke miatt nem fértek fel a naptárra, egy másik projektben élvezhetnek majd előnyt. 

Fotó: Lang Róbert 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában