Tömény történelem

2022.06.16. 09:00

Kalandos időutazást ígér a kaposvári múzeumraktár

A múzeumok gyűjteményeik csak kis részét tudják megmutatni kiállításokon. A látványraktárban viszont azok a tárgyak is megtekinthetők, amelyek éppen nem szerepelnek egy-egy aktuális tárlaton.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Pásztorbotok, gyufatartók, hangszerek, dohányzási kellékek, viseletek, gyerekjátékok és a régi paraszti kultúrából származó tárgyak sorakoznak a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum néprajzi látványraktárában. A következő két év az állandó néprajzi kiállítás megújításáról szól az intézményben, ezért itt kaptak helyet azok a tárgyak is, amelyeket már láthattak időszaki tárlaton. 

– A múzeumok nem csak kiállító-, hanem kutatóhelyek is. Tárgyak, fotók, hangzóanyagok, írásos dokumentumok alkotják. A tárlatokon a múzeumi gyűjtemény egy-két százaléka vesz részt csupán tematika szerint. Évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy a kiállításokon nem szereplő tárgyak a múzeumok látványraktáraiban megtekinthetők. A digitalizálás és a látogatható raktárak a hozzáférhetőséget és kutathatóságot hivatottak biztosítani – tájékoztatott Pisztora Zsófia muzeológus. 

Forrás: Lang Róbert


Csaknem háromezer tárgy kapott helyet a télen fűtött látványraktárban. Somogy több mint kétszáz településéről gyűjtötték őket az elmúlt évszázad alatt. Ezek a tárgyak még mindig csak a töredékét képezik a néprajzi gyűjteménynek. A látványraktárban főként a fafaragás- és textilgyűjtemény darabjai szerepelnek, melyek méretük és tárolási igényük miatt alkalmasak az így történő bemutatásra. 
– Népi iparművészek gyakran merítenek tapasztalatot az itt kiállított tárgyakból és a Lázár Ervin Programnak köszönhetően a megyehatáron túlról is egyre több iskoláscsoport érkezik hozzánk. Múzeumpedagógiai foglalkozásainkat is itt tartjuk, mert nem csak mesélhetünk róluk, hanem meg is tudjuk mutatni a régi paraszti kultúra tárgyait – mondta a muzeológus. 
 

Pedagógiai és tapintható élmények

Kiemelt helyet kapott külön vitrinben egy fehér alapon piros fonallal hímzett törölköző is. Az első ránézésre meglehetősen szerény darab igazán különleges. – Ez a textil viseli az egyes leltári számot, tehát amikor megindult a begyűjtött tárgyak leltározása, hivatalossá téve a gyűjteményt, ez volt a legelső – mutatta Pisztora Zsófia. 
A látványtárban helyet kapott tárgyak többsége vitrin mögé került, ám az interaktív, megtapogatható eszközökkel élmény a látogatás. A vakok és gyengénlátók számára 3D nyomtatóval készített vagy rekonstruált műtárgyak speciális tapintható felületeket kínálnak. A gyerekeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják ugyanitt. 
 

Éjszaka a múzeumban a Desedánál

A Szent Iván éjhez kapcsolódóan idén is megrendezik a múzeumok éjszakáját, amelyhez természetesen a Rippl-Rónai Megyei Múzeum is csatlakozik június 25-én. A programok súlypontja idén a Fekete István Látogatóközpont lesz, a Desedán. A különleges helyszín izgalmas programokat tartogat, hiszen rendhagyó tárlatvezetést is tartanak az állandó és az időszaki kiállításban Babonák és hiedelmek az állatvilágban címmel. Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa a fényszennyezésről tart előadást, Metzger Szilvia, a MATE Kaposvári Campus egyetemi docense pedig a tűzről, a napról és a hozzájuk köthető állatok szimbolikájáról. 
Aki ezt az estét a múzeumban tölti megtudhatja azt is Nemesné Sovány Krisztinától, hogy milyen gyógynövényeket érdemes begyűjteni, s azok mire valók. Természetesen felgyúlik az örömtűz is, amely köré ülve az érdeklődők az égi testekről és a csillagokról is érdekességeket tudhatnak meg. Sőt a kicsik örömére a témához kapcsolódó meséket is hallhatnak a Múzeumok Éjszakáján.
Borkóstolót is tartanak a panoráma teraszon, amelyre előzetesen e-mailen kell jelentkezni, de lesz tűzzsonglőr bemutató és lehetőség nyílik népi hangszerek készítésére, hogy együtt muzsikálhassunk a tücskökkel és békákkal a vízparton. 
Foszforeszkáló arcfestést kérhetnek a gyerekek és megtanulhatják a kosárfonás fortélyait is. Lesz lepkeszámlálás az éjben,  szentjánosbogár-kereső túra a sötétben, valamint csillagles. Aki elraktározná magában az éjszakai Desedán hajózás élményét, az felszállhat a sétahajóra, s utána elfogyaszthat egy szelet sült almát, amely jó eséllyel szentiványiból készül. 
Lesznek persze programok a Fő utcai épületben is, ahol az állandó kiállítások megtekintése mellett 20 órától Az erdő hangjai - játékos foglalkozáson ismerkedhetnek meg a Somogyország vadászati kincsei című kiállítással.


Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában