Fotók és videó!

2022.06.19. 15:06

Krisnával együtt újultak meg a festéktől színes égbolt alatt

Krisna az idén még az oltárról is „lejött”, hogy együtt ünnepeljen a hívőkkel és a zarándokokkal Somogyvámoson, ahol a holi tavaszünnep végére mindenki megújult lelkileg és a lehető legszínesebb külsőt nyerte el az ünnepi szokásnak köszönhetően.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Gouranga! Gouranga! Gouranga! – hallatszott a zeneszó mellett egyre bátrabban és hangosabban a hívők és a zarándokok hangja Krisna völgyben szombaton. Először virágszirmokat szórtak egymásra a részt vevők, majd a szivárvány minden színében pompázó festékkel simogatták meg egymást szeretetük jeléül. A templomban kezdődő és ugyanott véget érő szertartás közben önfeledt festékszórásba kezdtek a szabad ég alatt.

– Holika létező személy, a rossz tulajdonságainknak, az irigységnek, a mohóságnak, a büszkeségnek megtestesítője. Ezeket távolítjuk el magunktól jó messzire a festékszórással. Ha össze lehetne hasonlítani a keresztény ünnepekkel, Krisna születésnapja inkább a karácsonyhoz a holi pedig a húsvéthoz hasonlítható, amelyet böjt előz meg. Itt is a rossz tulajdonságainktól szabadulunk meg – mondta a többezer éves indiai tradícióról Gyurkovics István, a somogyvámosi Krisna völgy kommunikációs vezetője. A holit Indiában tavasszal, márciustól kezdik ünnepelni, a leghosszabb, legszínesebb fesztiválnak számít.

– Krisna különböző időszakonként személyesen eljön közénk, hogy jobbá tegye a világunkat. Így tett ötezer évvel ezelőtt is, jelen volt a holi ünnepen. Idén a templom szentélyéből az egyik istenszobrot kihoztuk a szabad ég alá, hogy újra eljöhessen és velünk ünnepeljen. Erre még nem volt példa Krisna-völgyben – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Néhányan igyekeztek távol maradni a színes kavalkádtól, és tisztes távolból figyelték az eseményt. 

– Nem tudtuk, hogy mibe csöppenünk. A közelben jártunk és csupán a völgyet szerettük volna megnézni. Egyelőre próbáljuk megúszni, hogy festékesek legyünk – mondta a Solymárról érkezett Marosvári Tamás, aki párjával egy bokor árnyában lelt menedéket.

– Különlegesnek találom ezt a miliőt, és nem baj, ha festékesek leszünk, majd kimossuk a ruhánkat! – mosolygott Garai Sándorné, aki egy teljes busznyi nyugdíjassal jött Hódmezővásárhelyről.  

– Egészen más ez a szellemiség, mint amiben felnőttem. Ez sokkal inkább emberközpontú, az egymás elfogadása hangsúlyosabb mint némely más vallásban, amelyben a másságot inkább tiporják. Jó lenne, ha össze lehetne gyúrni minden vallásból a jót egy közössé – állapította meg a fővárosból érkezett Branyiczky László, aki a többi résztvevővel együtt áldásban részesült a szertartás alatt, amelynek végén szépségversenyt rendeztek: eldőlt, ki lett a legszínesebb. Mindenki az első helyen végzett.

Kilószámra fogyott a festék az ünnepen

Tizenöt kilogramm festék készült az ünnepre az idén, amelyet pillanatok alatt egymásra szórtak a résztvevők, hogy aztán a szivárvány színeiben pompázzanak.

– Két féle festéket készítettünk. Az egyik fajta ez az élénkebb színű, amelyben kukoricakeményítőt kevertünk ételfestékkel. A másik ez a kevésbé élénk, amely jobban száll, ez rizsliszttel van keverve – mutatta a kis tálakba kiporciózott arcra kenhető és szórható változatokat Papp Krisztina. Azt is elárulta: a festék könnyen kimosható a ruhából és a hajból is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában