Kritika

2022.08.25. 15:00

A Balaton és a borok sem mentik meg a túlforgatott kliséparádét

Érdekes moziélményt nyújt a néhány hete bemutatott Együtt kezdtük. Az új, magyar romantikus dráma kiváló lehetőséget ad azoknak, akik szeretnek a Balaton-felvidék szépségében gyönyörködni, s nem sajnál időt arra, hogy visszakacsintsunk a tinikorunkra.

Koszorus Rita

Forrás: nfi.hu

Kerékgyártó Yvonne második nagyjátékfilmje filmvásznon talán túlságosan ismerős felvezetéssel kezdődik, ahogyan megismerkedhetünk egy budapesti végzős középiskolai osztály baráti társaságával. Némi földrajzi és időbeli ugrás és jelentős fantáziátlanság után hamar a nyári Balaton-parton találjuk magunkat a festői Badacsony közelében. Hőseink már nem gyerekek, sőt ketten össze készülnek házasodni, ezért jön újra össze a díszes kompánia. Ez a hétvége előhozza a régi feszültségeket, érzelmeket, évek óta elhallgatott titkokat és beigazolódik a mondás: az igazság mindig kiderül.

Egy kicsit osztálytalálkozó érzete van az egész lakodalomnak, kissé hihetetlen is, hogy tíz év után ugyanúgy össze tudnak jönni főhőseink, mint azelőtt. A karakterekkel habkönnyű azonosulni,  tökéletesen visszatükrözik a magyar valóságot. 

Kicsit már nosztalgia a 2010-es évek. 
Forrás: nfi.hu

A sztori középpontjában Marci (Jakab Balázs) áll, aki érettségi után Londonba költözik szerencsét próbálni, de a pultozáson nem jut túl. Cinkostársa Ádi (Kövesi Zsombor), aki a buli középpontja, egy kicsit rosszfiús beütéssel. Marci gyerekkori szerelme Franciska (Mosolygó Sára), aki feladta az álmait és rossz kapcsolatban él. A társaság kockája és lúzere Geri (Hrisztov Toma), aki felnőve igazi hőssé válik. S ott van a titokzatos és bohókás Gigi (Kanyó Kata). Valamint a lakodalomra készülő szerelmesek Renátó (Nagy Márk) és Juli (Mészöly Anna), valamint a folyton civakodó Benett (Lelkes Botond) és Nóri (Koós Boglárka). A mellékszereplők közül egyedül Juli édesapja, a csapat egykori tesitanára Jani bá (Mucsi Zoltán) említésre méltó, aki folyton a veje vérét szívja.

együtt kezdtük

Érettségi után sem bomlanak fel a barátságok. 
Forrás: nfi.hu

A film egy csomó sablonos klisét felhasznál, amelyek közül az egyik leghitetlenebb, hogy tíz év elteltével ugyanúgy össze tud jönni egy iskolai baráti társaság, és az is, hogy borkészítésből rövid idő alatt nemzetközi sikerre tehet szert egy fiatal kezdő vállalkozó. Egyrészről balatoni turisztikai, másrészről pedig országimázs film is lehetne. Egy meglepetést tudott csak okozni, hogy James az angol arisztokrata karakterét nem egy magyar, hanem cseh illetőségű amerikai színész Joe Weintraub alakította.

A balatoni helyszín sokat dob a történeten.
Forrás: nfi.hu

A filmnek mélyenszántó üzenete nincs, csak egyszerűen egy hangulatot ad át, amelyben vagy jól érezzük magunkat, vagy a nosztalgiától elérzékenyülhetünk. Nagyszerű program lehet a megnézése egy osztálytalálkozós vagy ballagás előtti végzős programnak.

 

Együtt kezdtük

Hossz: 90 perc

Rendezte: Kerékgyártó Yvonne

Főszereplők: Jakab Balázs, Mosolygó Sára, Mucsi Zoltán, Kövesi Zsombor, Mészöly Anna, Jordán Tamás, Nagy Márk.

Vetíti: Artmozi Kaposvár, Szivárvány Kultúrpalota.

 

Címkék#filmkritika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában