Petőfi 200

2022.10.18. 14:00

Leemeli a piedesztálról Petőfit a mozgómúzeum

Petőfi szerette a kocsonyát és a túrós tésztát, állandóan összeveszett a barátaival és a szüleivel. Mindössze 164 centi magas volt – ilyen információkkal veszi le a piedesztálról a költő alakját az országjáró Petőfi-busz, és hozza közel a fiatalokhoz. A mozgómúzeum kedden és szerdán tekinthető meg a kaposvári Kossuth téren.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

– Petőfi nem is annyira unalmas! – ilyen dicséretet zsebelhettek be a kaposvári diákoktól a Petőfi-busz üzemeltetői a tárlatvezetés végén. 

– A gyerekek nagyon lelkesek voltak, szinte mindegyikük beleírt az emlékkönyvbe – mutatta Matyola Melinda, a tizedikes közgazosok magyartanárnője. Utánuk már jött is a következő középiskolás csoport.

petőfi busz
Fotós: Lang Róbert

A Petőfi 200 programsorozat keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében gördült ki a magyar utakra a vándorkiállítás járműve a szeptemberi tanévkezdéssel egy időpontban. Az egész emlékévben úton lesznek határon innen és túl. A nagyvárosok mellett a kistelepülésekre is eljutnak. Marcaliban és Kaposváron jártak, és Csurgóra, Nagybajomba és Somogyjádra is érkeznek majd a tervek szerint. 

– Petőfiről mindenkinek van véleménye, mert minden magyar ismeri. Célunk, hogy emberközeli módon mutassuk be Petőfi Sándort, ezért nem az életútját akarjuk felidézni a születésétől a haláláig, hanem az életének fontos fordulópontjait elevenítjük fel  – mondta Gyenes A. Fanni múzeumpedagógus. 

petőfi busz
Fotós: Lang Róbert

Az interaktív kiállításnak tíz falfelülete van, amelyeken megjelenik a tájköltészete, a katonaévei, a feleségéhez való viszonya, kapcsolata Arany Jánossal és másokkal. Kukucskálón át tekinthetők meg animált műtárgyak, és hanganyagot is biztosítanak fülhallgatóval. Olyan, mint a fejlesztő játékok a gyerekeknek, nevettek a diákok a táblák használata közben, miközben a múzeumpedagógusok arról biztosították őket, hogy ez nem ciki. A tízezredik nézőt fogadták nemrég, és a Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 helyszínt látogat meg az utazó kiállítás, ezért biztosan visszatérnek még Somogyba, ígérték.

 

A költő életén át döntési helyzeteket mutatnak be a fiataloknak  

A tárlat a haladás, a sebesség, az út, és az utazás fogalmaiból indul ki, felidézve Petőfi utazás iránti szenvedélyét. Egyedi megközelítésből mutatja be a költő személyiségét, munkásságának ismert darabjait, sok versrészlettel fűszerezve.  A kiállítás képzeletbeli utazásra hív, 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze múltjának meghatározó állomásait. A tárlat az alkotói hozzáállást övező olyan döntési helyzeteket mutatja be a fiataloknak, mint például a költővé válás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában