Fényadó ünnep

2022.10.15. 11:00

Somogyiak is meggyújtották a fényt a dívalin

Turbéki Bernadett

Fotó: Balogh László Tas

Budapest–Somogyvámos A somogyvámosi Krisna völgyből is érkeztek résztvevők a dívali, vagyis fényadó ünnep díszvacsorára Budapestre szerdán este. A Krisna-hívők vendégeket is hívtak az ünnepi eseményre, amelyen támogatóik vettek részt a Ram színházban. A dívalit Indiában öt napon át ünneplik. A budapesti rendezvényen Mr. Ramji India magyarországi nagykövetének üzenetét hozta el, amelyben köszönetet fogalmazott meg a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége felé szolgálatukért. Kiemelte, mennyire fontos a sötétségből a világosságba lépni afelé a fény felé, amelyet Krisna jelent. 
Fedor Tibor, a Miniszterelnökség Egyházi Koordinációs és Kapcsolattartási Főosztályának vezetője Soltész Miklós államtitkár nevében beszélt az ünnepségen. – Ami a keresztényeknél az advent, a zsidóknál a hanuka, az Indiában a dívali – mondta. – Mindhárom ünnep a fényhez kötődik. Ahogy Ráma királyfi győz a sötétség, a gonosz felett, azt sugallja, hogy az igazságosság mindig győz. A dívali nem csupán új évet, hanem lelki megújulást is jelent – tette hozzá Fedor Tibor, aki a Krisna-tudatúak teremtésvédelmi és karitatív tevékenységét is méltatta. 
Krisna-völgy főkertésze, Antal Balázs a fenntarthatóságról tartott előadást. – Minden évben van egy úgynevezett túlfogyasztási nap, amikorra a világ feléli éves energia- és élelmiszer-tartalékát. Idén ez július 28-ra esett világszinten, Magyarországon már május 30-án elfogyott az éves mennyiség. A hetvenes években történt utoljára, hogy decemberig kitartott – sorolta a tényeket a kertész, aki bemutatta azokat a módszereket, amelyekkel könnyíteni lehet a bolygón. Elmondta: napi harminc kilométert képes megtenni egy ökrös fogat, ennél többet csak úgy tehetünk meg, ha szennyezzük a környezetet. A Föld tehermentesítésére a megújuló energiák használatát javasolta és azt, hogy aki teheti, termelje meg magának az élelmiszert, amelyet falun a legkönnyebb megtenni. 
Az esten Sivaráma Szvámi, a közösség lelki vezetője bejelentette háttérbe vonulását, a vezető testületi hivatalát Hosszú Zoltánnak adta át, aki Magyarországért és környező országokban élő Krisna-hívőkért felel mostantól. A Szvámi továbbra is lelki vezető marad. 
Turbéki Bernadett 
 

Látványos műsorral készültek a vendégeknek 
Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában