Kiállítás

2022.10.10. 09:01

Törékeny művészet költözött a kormányhivatalba

Somogyban leltek otthonra a magyar üvegművészek a kilencvenes években Goszthonyi Mária felajánlásának köszönhetően. A bárdudvarnoki, egy ősfás kertben álló, a Goszthonyi kúriát ajánlotta fel az üvegművészeknek. A hely lassacskán művészteleppé alakult át.

Turbéki Bernadett

Fotó: Kovács Tibor

A harminc év alatt összegyűlt törékeny alkotásokból nyílt a „Töretlenül” kiállítás a Kormányhivatal Galériájában kedden.

– Igen sok művész és családja látogatta a helyet, mely nyaranta nemzetközi üvegszimpozionok és szakmai találkozók helyszíne is volt. Pezsgő művészi élet, alkotómunka folyt a ház falai között. És közös erővel évek alatt felépültek az üvegolvasztó kemencék, a műhelyekben működtek a csiszológépek. Lassan kialakult a mai formája és felszerelése. A közös munka öröme, ahogy ma is, összetartotta az embereket – mondta Smetana Ágnes üvegművész a megnyitón, majd neveket sorolt fel: Jegenyés János, Házi Tibor, S'igmond Géza, Szilas Péter, Wágner Róbert, Horváth Márton, akik egykor sokat tettek az alkotótelep felvirágoztatásáért.

– 30 évvel ezelőtt még nem sejtettük, hogy mára a hazai üveggyáraink sorra eltűnnek. De az Üvegművészeti Alkotótelep, mint egy fa ma is áll és gyökereivel kapaszkodik – tette hozzá Smetana Ágnes, aki évente háromszor költözik Bárdudvarnokra alkotni.

Az alkotótelep gyűjteményéből most ötven üvegművész műtárgyát állították ki, akik a harminc év alatt látogattak el Bárdudvarnokra alkotni. Évente, az augusztus 20-i héten megrendezik a nemzetközi üveg szimpoziont, amelynek keretében készült műtárgyakat a kaposvári Rippl-Rónai Múzeummal közös gyűjtemény őrzi. 

– A legrégebbi kiállítási tárgy a második szimpozionról származik és több minden látható az ideiről. Valamennyi egyedi alkotást ajándékba adták a művészek. Jól nyomon követhető az alkotók különböző korszaka és fejlődése az általuk készített munkáikból – mutatta be a tárlatot Andor István, az alkotótelep vezetője.


 


 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában