Gyógyító zene

2023.05.07. 20:00

Újra szerelmet vallott sípos orgonájának Varnus Xavér

Bő másfél órás jótékonysági koncerttel örvendeztette meg a kaposvári közönséget Varnus Xavér az elmúlt hétvégén a református templomban. A magyar–kanadai orgonaművész sokadjára fogadta el az Első Kaposvári Lions Club felkérését azért, hogy a koncert bevételéből rászoruló fiatalokat tudjanak támogatni.

Marosi Gábor

– Szívesen vállalok ilyen felkéréseket, mert körülöttünk annyi a baj és a szenvedés, hogy minden jóérzésű embernek meg kell próbálnia enyhíteni rajta – mondta lapunknak Varnus Xavér. – Én az előadásaimmal igyekszem segíteni másoknak, ha már pénzt nem tudok adni. Azt ugyanis magamnak sem gyűjtöm, a luxustól mindig ódzkodtam. Egyetlen szenvedélyem a sportautók voltak. A gazdagabb barátaim mindig ostoroztak engem, hogy miért nem költözök a Rózsadombra? Soha nem voltak azonban álmatlan éjszakáim azért, hogy nem ott élek, hiszen a gazdagságnál és hivalkodásnál sokkal hasznosabb dolgokkal is foglalkozhat élete során az ember. – mondta az orgonaművész. 

Varnus Xavér a régi koncert­orgonáján nyűgözte le a hallgatóságot. A hangszert évekkel ezelőtt vásárolta meg tőle a kaposvári református gyülekezet. A művész lapunknak azzal a hasonlattal élt, olyan érzés játszani a hangszeren, mint amikor valaki néhány év után visszaköltözik a régi lakásába, és éjjel úgy tud kimenni a mosdóba, hogy semmit nem rúg fel. 

– Azt hiszem, hogy 12 év alatt olyannyira kitanulmányoztam az orgonát, hogy nálam jobban senki sem ismeri – mondta Varnus Xavér. – Ezek a digitális hangszerek már olyan elképesztő belső trükkökkel, játéktechnikai segítőkkel működnek, amit 4-5 év alatt lehet elsajátítani. Nekem most azért furcsa ezen játszani, mert amikor évekkel ezelőtt a kanadai Brooklynban vettem egy templomot, és felszereltettem egy csodálatos sípos orgonával, akkor valahogyan visszaszerelmesedtem a sípos hangszerbe. A hangnak a nagyon intenzív, direkt megszólalása, amikor több száz síp egy időben ad ki hangot, és elképesztő légtömeget mozgat meg, azért az nem összehasonlítható a digitálissal. Néhány nappal ezelőtt kipróbálhattam a kaposvári székesegyház sípos orgonáját is, ami hatalmas élmény volt – tette hozzá az orgonaművész. 

Varnus Xavér a kaposvári református templomban megszervezett jótékonysági eseményen Beethoven 5. szimfóniájának az első tételét is előadta, ami orgonán újdonságnak számít. – Meggyőződésem, hogy ezt a művet Beethovennek orgonára kellett volna megírnia – hangsúlyozta a művész. – Ha akkoriban Bécsben az orgonakultúra magasabb színvonalon lett volna – mert Bécs nem volt azért az orgonák fővárosa –, akkor szerintem ő nem zenekarra írja meg a híres darabot. Mert amikor az orgonán szólalnak meg ezek a drámai akkordok, az elképesztően jó élmény zenésznek és közönségnek egyaránt – mondta lapunknak Varnus Xavér. 

Liszt Ferenc segített neki feldolgozni öccse halálát 

Varnus Xavér orgonaművész arról is beszélt lapunknak, hogy tavaly nyáron elvesztette az öccsét, aki 45 évesen, ebéd közben megfulladt. Ez késztette arra, hogy eljátssza Liszt Ferencnek a Halottak című melo­drámáját, amit a zeneszerző azért írt meg, mert 20 éves fia meghalt. 

Varnus Xavér a koncerten elmondta, öccsének szeretne emléket állítani majd azzal, hogy a néhány éve megvásárolt mezőlaki templomból koncerttermet alakít ki, és elindít egy tavaszi fesztivált a településen. Az elsőt jövőre tervezi. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában